Skills er er kært barn for undervisningsministeren

Ny erhvervs-10. klasse i samarbejde med erhvervsskolerne skal lære de svageste elever de fag, de mangler for at gennemføre en erhvervsuddannelse:- Vi gør, hvad vi kan for at hjælpe dem, der er blevet svigtet. Dem er der for mange af, siger undervisningsministeren.
Undervisningsminister Christine Antorini (S) er stor fan af Skills, som er med til at trække unge til erhvervsuddannelserne. Foto: Les Kaner.
Undervisningsminister Christine Antorini (S) er stor fan af Skills, som er med til at trække unge til erhvervsuddannelserne. Foto: Les Kaner.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) har aldrig lagt skjul på, at Danmarksmesterskaberne for erhvervsskoleelever “Skills” har en høj prioritet i hendes ministerium.

I disse dage har 300 elever i 38 forskellige fag været samlet i Bella Center for at kåre blandt andre Danmarks bedste elever i håndværksfagene, og de bedste af dem vil skulle deltage i verdensmesterskaberne senere på året, hvor der er stolte traditioner for, at danske deltagere markerer sig flot:

– Skills er et kært barn for mig, og det skyldes specielt, at så mange bakker op. Det gælder både erhvervsskolerne og erhvervslivet, og det samme gælder eleverne fra folkeskolen og forældrene, siger Christine Antorini til Dagens Byggeri.

Udvikling skal vendes

Hun understreger, at det er vigtigt at vende den udvikling, der er set gennem de senere år, hvor flere og flere unge har valgt gymnasiale uddannelser frem for erhvervsskolerne:

– Vi er dybt afhængige af at få flere unge til i fremtiden at vælge erhvervsuddannelser. Skills har ikke noget med elitedyrkelse at gøre. Det er ikke elitedyrkelse at stille høje faglige krav og have høje faglige ambitioner. Vi er ikke bare et vidensland, men også et produktionsland med veluddannede medarbejdere. Der er bred politisk opbakning bag den erhvervsuddannelsesreform, som træder i kraft til august, hvor der også indføres højniveauspor. Vi skal gerne have elite inden for alle uddannelser – også håndværk, siger ministeren videre.

Vinder medaljer

Hun peger også på, at Skills også skaber nogle rollemodeller, men at det først og fremmest er et kæmpe cadeau til de mange unge, der har kvalificeret sig til DM via regionale mesterskaber:

– Vores erhvervsuddannelser er så gode, at vi også år efter år vinder medaljer ved verdensmesterskaberne. De unge skal vide, at det at vælge en erhvervsuddannelse ikke er noget, man bare gør. Det er for unge, der kan og vil. Det skal give dem både job og mulighed for at læse videre. Det har været en skæv debat, der har ført til, at så mange har valgt en gymnasieuddannelse, hvor mange unge lige netop består en studentereksamen, men ikke kan bruge den til noget. De ender som ufaglærte studenter.

Skandale

Der har i en årrække været tendens til, at ikke mindst politikerne omtalte erhvervsuddannelserne som en form for “uddannelsesmæssig skraldespand” – “kan du ikke blive til andet, kan du altid tage en erhvervsuddannelse”.

Men den tid skal være forbi, hvis det står til undervisningsministeren:

– Det er en skandale og en hån over for de unge. Vi har jo set, at alt for mange ikke har kunnet tilstrækkeligt, og derfor er faldet fra den erhvervsuddannelse, de startede på. Folkeskolereformen skal gøre, at vi får has på, at for mange unge forlader folkeskolen uden de basale faglige kompetencer. Og er der fortsat nogle, der ikke har de fornødne kompetencer, har vi lavet en ny erhvervs-10. klasse i samarbejde med erhvervsskolerne, så de unge kan lære de fag, de mangler. Vi gør, hvad vi kan for at hjælpe dem, der er blevet svigtet. Dem er der for mange af, slutter Christine Antorini.

Relateret indhold