Skal vi rive udkantsbyerne ned?

Rapport puster nyt liv i debatten om, hvorvidt landsbyer i forfald skal rives ned.
Det anbefales i en ny rapport, at man reducerer antallet af de såkaldte "vejkantsbyer", hvor fraflytning har resulteret i forfaldne huse. Foto: Colourbox.
Det anbefales i en ny rapport, at man reducerer antallet af de såkaldte "vejkantsbyer", hvor fraflytning har resulteret i forfaldne huse. Foto: Colourbox.

Vi har hørt det før. Huse i forfald som følge af affolkning af udkantsområderne præger landsbybilledet, så snart man bevæger sig et stenkast væk fra de mere “centrale” områder af Danmark. Det er især de landsbyer, hvor stort set alle husene ligger ud til hovedvejen, affolkningen er mest markant.

Og så kommer spørgsmålet, som er rejst i flere omgange siden begreber som “Udkantsdanmark” og “den rådne banan” kom på mode: Skal vi rive skidtet ned?

Seneste eksempel er en spritny rapport, som Dansk Byplanlaboratorium har udarbejdet for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

De folk, der gerne vil flytte på landet, ønsker jo ikke at bo op og ned ad en trafikeret landevej. Det andet problem er, at vejkantsbyernes forfald bliver meget tydeligt for forbipasserende og turister. Derfor må nogle landsbyer lade livet, er projektleder Christian Broen fra Dansk Byplanlaboratorium citeret for at sige i Jyllands-Posten.

Argumentationen går desuden på, at det også vil være for dyrt at holde en skrantende landsby i live.

Hvis rapportens anbefalinger skal følges, må det utvivlsomt skabe et endnu højere aktivitetsniveau for landets nedrivningsvirksomheder.

Relateret indhold