Rumænske elektrikere ofre for social dumping

Tre rumænske elektrikere arbejdede i månedsvis på et stort projekt i Københavns Lufthavn uden at få løn. Dansk El-forbund har nu skaffet elektrikerne deres tilgodehavende.
Tre rumænske elektrikere arbejdede til 37 kroner i timen. Foto: Colourbox.
Tre rumænske elektrikere arbejdede til 37 kroner i timen. Foto: Colourbox.

Tre rumænske elektrikere fik for nylig udbetalt cirka 10.000 euro (cirka 75.000 kr.) hver. Pengene var en efterbetaling af manglende løn, som Dansk El-Forbund (DEF) har skaffet dem, skriver fagbladet Elektrikeren.

Elektrikerne havde i månedsvis arbejdet for en italiensk underleverandør på et stort projekt i Københavns Lufthavn uden at få løn. Arbejdet begyndte i vinteren 2012/2013 i forbindelse med en udbygning af et bagageanlæg til en værdi af 250 millioner kroner, som Siemens havde vundet entreprisen på. Rumænerne var ansat i firmaet Soltec, der var underleverandør til firmaet GMB, der igen er en underleverandør til Siemens.

Arbejdet fortsatte til sommeren 2013, hvor deres italienske arbejdsgiver sendte dem til Italien, fordi de var gået til fagforeningen i Danmark og klaget over den manglende løn. Da havde de gennem flere måneder arbejdet 12 timer dagligt fra mandag til lørdag og ni timer om søndagen, svarende til cirka 80 timer om ugen.

37 kroner i timen

Ifølge elektrikernes kontrakter skulle de have fem euro i timen (cirka 37 kroner) samt kostpenge af Soltec.

Tilbage i 2012 havde DEF og 3F, foranlediget af Siemens, sørget for at indgå en tiltrædelsesaftale til industrioverenskomsten med GMB, som skulle garantere håndværkere på projektet i lufthavnen minimum 18 euro i timen.

Men hverken den eller den overenskomststridige, lave løn kunne rumænerne få udbetalt. I stedet måtte de leve af penge sendt fra familierne i Rumænien. DEF kunne i sommeren 2013 konstatere, at de tre elektrikere ikke havde fået løn i næsten fire måneder.

Truet med tæsk

Fagsekretær i DEF København Lars Jensen indledte forhandlinger med Siemens og underleverandøren GMB, som senere fik besked på at droppe samarbejdet med Soltec. Mens sagen kørte i sensommeren, blev rumænerne af Soltecs italienske chef sendt til Italien. Senere beordrede han dem til at melde sig ud af DEF og ind i en italiensk fagforening. På dette tidspunkt var to af elektrikerne tilbage i Rumænien, mens den sidste fortsat arbejdede i Italien.

– Vi får at vide, at vi skal skrive under på, at Soltec ikke skylder os nogen penge, og at alt er helt fint. Hvis vi ikke gør, som chefen siger, vil han sende 50 folk til Rumænien for at give os en omgang tæsk, fortalte elektrikerne.

Sagen er nu endt med, at elektrikerne har fået den manglende, overenskomstmæssige løn efterbetalt, men fagsekretær Lars Jensen oplyser, at DEF København stadig har nogle udfordringer i lufthavnen, som der arbejdes videre på. Man er derfor stadig i dialog med Siemens om nogle forhold i GMB.

Stigende problem

Dansk El-forbunds fagsekretær, Lars Jensen, fortæller, at social dumping inden for elbranchen generelt er blevet et stigende problem, som branchens ellers har været forskånet for gennem mange år. I dag har El-forbundet dog flere sager kørende rundt omkring i landet.

– Vi kan se en stigende interesse for at gå ind på elområdet fra udenlandske virksomheder, fordi de tror, at de kan det samme, som vi kan. Problemet er bare, at virksomhederne ofte slet ikke er listet som virksomheder i deres oprindelsesland, og derfor bliver der tale om social dumping, siger Lars Jensen og tilføjer:

– I lang tid har entreprenører ikke været interesseret i at bruge udenlandsk arbejdskraft på grund af kvaliteten, men nu er de begyndt at bruge underleverandører til noget af arbejdet, og så en dansk elektriker til at kontrollere det efterfølgende. Det bliver det dog ikke billigere af i sidste ende, fordi meget af det skal laves om.

Relateret indhold