Murer fik kronisk arbejdsskade – og egen virksomhed

En kronisk arbejdsskade satte en stopper for murer Morten Winthers liv på stilladserne. Men han nægtede at opgive faget.
- Måske skulle andre overveje, om de kan bruge deres uddannelse som selvstændige, selvom de har en arbejdsskade, siger Morten Winther.
- Måske skulle andre overveje, om de kan bruge deres uddannelse som selvstændige, selvom de har en arbejdsskade, siger Morten Winther.

Året var 2011. Morten Winther var i gang med dagens arbejde på et højt stillads i Kokkedal.

Den unge fyr fra Hellerup havde fået drømmejobbet som murer. Men den dag endte som et mareridt. Stilladset var glat efter nattens regnvejr.

– Pludselig mærker jeg, at min fod begynder at glide. Jeg nåede lige at tænke “shit!” – så lå jeg på jorden, fortæller Morten Winther.

– Det gjorde f…… ondt. Jeg prøvede selvfølgelig at komme op. Men jeg kunne overhovedet ikke rejse mig. Allerede der vidste jeg, at der var noget helt galt.

Det var slut

På Rigshospitalet fik han sine værste anelser bekræftet. Der var forskubbet en ryghvirvel. Lægerne konstaterede hurtigt, at arbejdsskaden var kommet for at blive.

Det var slut: Morten kunne aldrig mere bære tunge ting eller arbejde ude i alt slags vejr.

– Jeg var færdig som murer. Og jeg var kun 27 år. Det var svært, siger Morten Winther, der efter ulykken har kroniske smerter og får hold i ryggen, hvis han ikke rejser sig hvert tiende minut.

Gad ikke revalidering

Morten Winther er født ind i en familie af murere. Både hans far og bedstefar er murere, og lysten til godt håndværk er del af hans DNA. Kommunen foreslog omskoling. Men hans lyst til et liv på revalidering kunne ligge på et lille sted.

– Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Indtil den dag havde jeg haft gang i alt muligt. Pludselig kunne jeg ingenting. Jeg tænkte dag og nat over, hvad jeg så skulle, når jeg ikke kunne være murer, fortæller Morten Winther.

Hjælpen kom uventet til en middag med venner.

– Vi sad og snakkede om et badeværelse, de havde fået lavet. Det var bare gået helt galt. Der var problemer på grund af dårligt uddannet arbejdskraft, og glasfilt sad løst flere steder. Og prisen var skyhøj, erindrer Morten Winther.

Vennernes dårlige oplevelse blev et vendepunkt for ham.

Ejer af en tilbudstjeneste

– Pludselig kom idéen til Anton Klinke til mig. Han er en murersvend af den gamle skole. Han elsker kvalitet og går aldrig på kompromis med noget. Jeg kunne næsten se ham for mig, som om gud havde sendt ham, siger Morten Winther.

I dag er han den glade ejer af tilbudstjenesten Anton Klinke, hvor kunderne får tre gratis tilbud på nyt badeværelse. Virksomheden har tre medarbejdere.

– Vi gør alting, ligesom Anton Klinke ville have gjort det – han er vores ideal. Vi samarbejder kun med de bedste håndværkere. De skal leve op til alle regler, stå i garantiordning og have dansk uddannelse. Sådan vil Anton have det, ellers vil han ikke være med, fastslår Morten Winther, der er glad for sit nye liv.

Relateret indhold