Hård vinter er ingen hindring for betonarbejde

Nyt betonprodukt fra DK Beton kan holde byggeriet i gang, selv hvis temperaturen kommer langt under frysepunktet.
DK Beton har udviklet en ny type beton, som er specielt udviklet til udstøbning ved temperaturer ned til -15 grader.  Foto: DK Beton A/S.
DK Beton har udviklet en ny type beton, som er specielt udviklet til udstøbning ved temperaturer ned til -15 grader. Foto: DK Beton A/S.

Byder vinteren på hård frost, går store dele af byggebranchen i stå. Men vintertid behøver ikke være ensbetydende med stilstand i byggeriet. DK Beton har udviklet en særlig beton, som egner sig til udstøbning ved temperaturer ned til -15 grader. Det giver mulighed for bygherrer og entreprenørfirmaer til at få udnyttet vintertiden optimalt.

Inspiration fra Norge og Sverige

Produktet hedder DK Frost og har været undervejs i cirka halvandet år. I Danmark er konceptet helt nyt, og DK Beton er netop ved at introducere det på markedet. Men produktet og tankegangen er ikke ny. Inspirationen kommer fra Norge og Sverige, hvor man de senere år har haft fokus på beton støbt under vinterforhold. Også under ekstreme kuldepåvirkninger.

– Produktet er udviklet sammen med additivleverandøren BASF A/S, der på deres laboratorie har udført en lang række forsøg med recepter fra DK Beton. Under disse forsøg udsatte man betonerne for forskellige frostpåvirkninger over tid. Sidste vinter blev der testet på udvalgte byggepladser, og indsamlet data for at sammenligne laboratorieforsøg med f.eks. fugebeton udstøbt på byggeplads i København, lyder forklaringen fra DK Beton til Dagens Byggeri.

Udfordringen har været at udvikle en fugebeton, som kan udstøbes i ganske få centimeters tykkelse og dybde, og hvor den udvikler styrke og holdbarhed trods kraftige temperaturpåvirkninger fra afkølede omgivelser. Netop specialbetoner til montage af betonelementer var fokusområdet under hele udviklingsforløbet, og flere entreprenører, der arbejder på dette felt, bidrog med informationer om behov og udfordringer.

Betonen er sammensat, så den udvikler sin styrke i intervallet +5 til -15 grader.

Store forventninger

Desuden har DK Beton mærket en stigende efterspørgsel på betonløsninger, der sikrer beton om vinteren.

– Man sikrer, at betonen ikke fryser, og derved bliver ødelagt, og at den opnår hurtig styrke for byggeriets fortsættelse. De metoder, man ellers har, er en bekostelig affære. Og der er stadig en vis usikkerhed, er budskabet fra DK Beton, hvis forventninger til det nye produkt naturligvis er store.

– Det afhænger naturligvis af vintervejret, men vi forventer en stor omsætning på dette produkt, da stilstandsomkostninger i byggeriet er ret store.

Med den nye type beton risikerer bygherrer i mindre grad, at deres projekter går i stå i hårde vinterperioder. Foto: DK Beton.
Med den nye type beton risikerer bygherrer i mindre grad, at deres projekter går i stå i hårde vinterperioder. Foto: DK Beton.

Relateret indhold