– Med medaljeuddelingen hædrer vi årets allerdygtigste nyuddannede håndværkere, og det er en stor ting for både os og dem. Vi ville gerne have overrakt medaljerne på Københavns Rådhus, som vi plejer, men det tillader coronasituationen desværre ikke. Når det er sagt, så har vi planlagt en god fejring af medaljemodtagerne, siger administrerende direktør i Håndværkerforeningen, Christoffer Susé.
Coronasituationen betyder, at medaljemodtagerne er inviteret til at modtage deres medalje ved en reduceret ceremoni i Moltkes Palæ, hvor fem medaljemodtagere ad gangen kommer ind og får overrakt medalje af Håndværkerforeningens formand, Per Vangekjær.
Hovedstadens dygtigste håndværkere
De unge medaljemodtagere er uddannet i de københavnske laugs medlemsvirksomheder og har bestået deres svendeprøve som de bedste. Alle medaljemodtagerne er udlært i sidste halvdel af 2019 eller første del af 2020.
– Danmark har et kæmpe behov for dygtige håndværkere. Og her har vi en gruppe af unge, der ikke bare har taget den slagne vej. De har valgt en exceptionel vej, og det har de gjort exceptionelt godt – de har taget Danmarks fremtid i deres hænder. Det er dét, vi fejrer med medaljeuddelingen, siger Christoffer Susé.
A.P. Møller legat til udlandet
Ud over Håndværkerforeningens medaljer bliver der uddelt legater fra virksomheder, laug og fonde for i alt 1,1 millioner kroner.
Blandt andet bliver der uddelt to rejselegater på 100.000 kroner fra A.P. Møller Fondens legat til unge håndværkeres videre uddannelse i udlandet. A.P. Møller Fondens legat uddeles til håndværksuddannede kandidater, der ønsker at dygtiggøre sig inden for deres fag gennem et uddannelsesforløb eller ophold i udlandet. Legatet skal vise, at man som faglært har gode muligheder for at rejse, arbejde og dygtiggøre sig i udlandet og på den måde tjene som inspiration for unge til at vælge en erhvervsuddannelse. For selvom der er gode erhvervsuddannelser i Danmark, er der meget viden, teknik, tradition og inspiration at hente i udlandet.