I den lille nordbornholmske by Tejn har Dansk Håndværk for nylig overtaget en slidt, forladt og forfalden ejendom på en ganske smukt beliggende grund med udsigt over Østersøen.
Her skal unge fra en lang række faguddannelser i fællesskab gennem de kommende år modernisere huset fra bunden, så Lærlingenes Hus til sidst står som et symbol på, hvad nutidens dygtigste lærlinge formår. Så kan det for eksempel vises frem, når unge, der endnu ikke har valgt uddannelse, er på skoleudflugt til Bornholm.
Jeg forestiller mig, at unge lærlinge fra vores medlemsvirksomheder skal varetage alt det håndværksmæssige arbejde. Måske i mindre grupper af 14 dages varighed.
Direktør Morten Frihagen Dansk Håndværk
– Det bliver et langvarigt og grundigt projekt, som vi for alvor skal sætte gang i her i efteråret, forklarer direktør Morten Frihagen fra Dansk Håndværk til Dagens Byggeri.
Først proces og dokumentation
I forbindelse med Folkemødet tidligere på måneden benyttede arbejdsgiverorganisationen muligheden for at fremvise og fortælle om projektet, da man inviterede en række politikere og organisationer til et besøg i huset.
– Vi vil inddrage så mange skoler og uddannelser som muligt. I første omgang skal vi have styr på processen og have dokumenteret alt – måske med hjælp fra arkitektstuderende, siger direktøren.
Derefter skal der tages stilling til, hvor meget der skal nedrives og genopbygges fra bunden, og hvor meget der skal restaureres.
– Jeg forestiller mig, at unge lærlinge fra vores medlemsvirksomheder skal varetage alt det håndværksmæssige arbejde. Måske i mindre grupper af 14 dages varighed, eller hvad vi nu finder frem til er mest optimalt for de deltagende, siger han.
Det vigtigste er, at alle får et medejerskab, som de bagefter kan være stolte af.
– I dag har de fleste håndværkere travlt med at få afleveret projekter hurtigt og så videre til næste opgave. Med Lærlingenes Hus håber vi på at kunne få lidt af passionen tilbage i fagene. Huset skal være et symbol – en signatur – for stolthed og passion for håndværket, som måske kan være med til at øge kendskabet og interessen for en erhvervsuddannelse, fortæller Morten Frihagen.
Lejrskole og kursusfaciliteter
Organistationen har endnu ikke lagt sig fast på, hvilke funktioner huset skal have efter endt restaurering. Det siger Dansk Håndværks formand Niels Techen til Dagens Byggeri, da vi besøger huset.
– Det kan måske bruges til lejrskole for nogle folkeskoleklasser på den obligatoriske tur til Bornholm i ottende klasse. Det kan også være, at vi kan lave nogle gode kursusfaciliteter i huset. Der er mange muligheder, og vi vil gøre det så fleksibelt som muligt, fortæller formanden.
Tidshorisonten er p.t. ukendt, men det er heller ikke afgørende, for i dette projekt er der fokus på håndværket og passionen i stedet for tid og penge.
– Omvendt skal vi heller ikke tabe momentum, når vi for alvor går i gang med restaureringen, siger Niels Techen og tilføjer, at Dansk Håndværk forventer at opsætte nogle webcams, så interesserede kan følge projektet, mens det skrider frem gennem de kommende år.