DOT er klar til EN 1090

Med EN 1090 bliver der stillet helt nye og strenge krav til stålvirksomhederne i Europa. Navnlig kommer der en række krav til dokumentation og sporbarhed, som skal gøre det muligt altid at have styr på hvert enkelt emne fra produktion til montage.
Pressefoto.
Pressefoto.

Når EN 1090 træder i kraft den 1. juli 2014, har det vidtrækkende konsekvenser for leverandører af stål konstruktioner. Blandt meget andet betyder normen, at kravene til sporbarhed og dokumentation i hele produktionsprocessen er blevet hævet ganske kraftigt.

Det gælder også for varmforzinkning og andre typer af overfladebehandling. Her skal hele processen kunne dokumenteres med information om bl.a. lagtykkelsesrapporter og P&Q-journaler, og al information skal være tilgængelig i en længere årrække.

Styr på dokumentationen

Hos Dansk Overflade Teknik (DOT) har man de systemer, som sikrer den totale kontrol med ethvert skridt i varmforzinknings-processen.

– Det gælder om at have dokumentationen på plads, når EN 1090 træder i kraft. Det har vi hos DOT, og vi har haft det længe. Det betyder, at EN 1090 ikke kommer bag på os. Vi har styr på vores dokumentation, og vi har de systemer, der skal til for at vi kan dele den med vores kunder. Vi får nu glæde af vores ISO 9001 certificering, som gennem beskrevne procedurer og instrukser fokuserer på opstillede krav. Vi holder styr på tingene gennem vores fuldt integrerede ERP-system, som synliggør processerne for hele organisationen, siger Michael Sigvardt, fabrikschef hos DOT i Fasterholt.

ERP-systemet giver kunderne hos DOT adgang til de relevante dokumenter via et ekstranet. Kundernes krav overføres f.eks. fra online bestilling af overfladebehandling, eller ved den traditionelle papirudgave af følgesedlen. Informationerne er visualiseret gennem hele produktionsflowet. Alle centrale processer og håndteringer registreres nøje, og al information følger det enkelte emne lige til det øjeblik, det forlader fabrikken.

– Vores kunder har praktisk talt adgang til alt vedr. enkeltprojekter og det generelle samarbejde. De kan altid se deres egne fakturaer, lagtykkelsesrapporter, P&Q-rapporter og så videre, og vi gemmer det hele i ti år på vores egne servere. Når EN 1090 er en realitet, er vi klar på udfordringen, siger Michael Sigvardt.

Relateret indhold