Når Dewalt i september sender den nye XR Flexvolt-serie på markedet, markerer det samtidig startskuddet på en ny æra inden for markedet for batteridrevet værktøj. Flexvolt-serien kører på 54 volt og markedsføres som stærkt nok til at konkurrere med maskiner med ledning, og hos Dewalt er man ikke i tivl om, at konkurrenterne også er i gang med at udvikle deres bud på en ledningsfri fremtid for højværkerne. Men Mats Gustafsson, der er trade marketing manager for Dewalt i Norden, gætter på, at Dewalt med lanceringen af Flexvolt-serien har et par års forspring på markedet for særligt kraftigt batteridrevet værktøj.
Ikke overraskende tror han på, at Dewalt har truffet de rigtige valg i forbindelse med udviklingen af 54 volt-systemet. I den forbindelse slår han fast, at en helt afgørende egenskab ved det nye batteri er, at det også kan bruges sammen med eksisterende 18 volts-maskiner, uden brugeren skal tænke nærmere over det. Man smækker bare batteriet på den maskine, man vil bruge, og så får den automatisk den rigtige spænding fra batteriet. Beslutningen om, at batteriet både skulle kunne levere 54 og 18 volt traf Dewalt allerede for fem år siden, da batteriet var på tegnebrættet hos virksomhedens ingeniører.
Afgørende funktion
– Det er helt afgørende, at batteriet både kan levere 18 og 54 volt. Halvdelen af lanceringen er, at de nye batterier er bagudkompatible. Det er enormt vigtigt, at det gamle værktøj stadig kan bruges. Det sikrer, at håndværkerne kan fortsætte ad den samme sti som nu. Nu får de blot muligheden for også at købe ekstra kraftige maskiner, som kan hjælpe dem med at undgå at trække strøm ude på pladserne, siger Mats Gustafsson.
Ifølge produktchefen har der været frustration blandt håndværkere over, at de ikke kunne bruge batteridrevne maskiner til de tunge opgaver, men det skal Flexvolt-serien gøre op med, idet flere opgaver nu kan lade sig gøre med batteridrevne maskiner sammenlignet med tidligere. Rundsave, vinkeslibere og slagboremaskiner er blandt maskinerne, der snart lanceres, og for Dewalt har det ikke i sig selv været svært at lave det nye batteri- og værktøjssystem. Det svære har været at træffe det strategiske valg at lægge sig fast på 54 volt-systemet med de forpligtelser, det også indebærer fremadrettet. Hertil kommer naturligvis det eksisterende 18 volt-system, der stadig vil udgøre kerneforretningen for værktøjsproducenten.
Lige så godt
Et batteri på 18 volt kan ifølge Mats Gustafsson højst levere mellem 1100 og 1200 watt, og det er for lidt til de rigtigt krævende maskiner. Den nye vinkelsliber, som Dewalt lancerer til brug med Flexvolt-systemet er på 1800 watt og mange andre maskiner med ledning til tungt arbejde ligger på 1700-1800 watt.
– Der er ikke længere nogen grænser for, hvad man kan forvente sig af de batteridrevne maskiner. Vi kan ikke sige, at batteri-maskinerne er bedre end de maskiner, der kører på 230 volt, for lysnettet er en rigtig god strømkilde, som man kan trække masser af kraft ud af, men vi kan opnå samme styrke, siger Mats Gustafsson.
Dewalt har ikke et kvantificeret succeskriterium for salget af det nye Flexvolt-system. Der er tale om en satsning over lang tid, og Mats Gustafsson vil ikke afvise, at der er en risiko for at kunder, der ellers ville have købt 18 volts-maskiner, i stedet køber 54 volts-maskiner, hvilket ikke gør markedet større, men blot flytter kunderne til et andet produkt.
– Men hvis ikke vi tager det næste skridt inden for dette marked, så er der bare andre, der gør. Vi kan se, at faldet i ledningsmaskiner falder kraftigt i Danmark, og vi mener, at det er vigtigt at være klar med en 54 volts-løsning, siger Mats Gustafsson.