Dansk håndværk bag Dome i Stockholm

Opgaven med at rejse den nye Dome Of Visions 2.0 i Stockholm har krævet teknisk snilde og sans for bæredygtighed. Danske Moestrup Tømrer & Snedker har stået for udfræsning og produktion af de cirka 300 specialkonstruerede elementer.
Svenske Dome Of Visions 2.0 i Stockholm er ligesom den danske Dome of Vision 1.0 i København tegnet af den danske arkitekt Kristoffer Tejlgaard.
Svenske Dome Of Visions 2.0 i Stockholm er ligesom den danske Dome of Vision 1.0 i København tegnet af den danske arkitekt Kristoffer Tejlgaard.

Dome Of Visions 2.0 i Stockholm

  • – Konceptet er kendt fra Danmark, hvor Dome Of Visions 1.0 blev indviet i København i 2013.
  • – Projektvisionen bag Dome of Visions er at vise nytænkning i byggeriet ved at bygge det i virkeligheden og ikke blot ved at designe på computer og i teorien. Eksperimentet skal høste ny erfaring, når det gælder alternative konstruktioner, materialer og samarbejdsformer, og en tid danne rammen om konferencer og debatter for byggefagfolk både i den offentlige og private sektor.
  • – Dome of Visions skal udfordre byggebranchens og materialeproducenters ansvar, når det gælder løsningen af fremtidens klimaudfordringer og forsøge at finde konkrete svar på, hvordan branchen kan skabe bygninger, der både er ressource- og energioptimerede og samtidigt økonomisk rentable.
  • – Dome of Visions i Stockholm er 10,5 meter høj, hvilket svarer til 3. sals højde.
  • – Bygningen af produceret af materialer, der alle kan genanvendes eller nedbrydes biologisk.

Siden 2013 har de københavnske borgere ladet sig imponere af den minimalistiske Dome Of Visions, der har reddet på så stor en bølge af interesse for nytænkning inden for bæredygtigt byggeri, at en familieforøgelse blev en realitet.

Svenske Dome Of Visions 2.0 i Stockholm er ligesom den danske Dome of Vision 1.0 i København tegnet af den danske arkitekt Kristoffer Tejlgaard, og projektet med at udvikle, opføre og drive kuplen sker i et samarbejde mellem entreprenørkoncernen NCC og den Kongelige Tekniske Højskole, KTH samt en række andre partnere med fokus på innovation, design og bæredygtigt byggeri.

Jeg er ærligt talt ret stolt over, at vi har fået denne opgave, da der er tale om arkitektur på et meget højt plan.

Direktør Niels Moestrup Moestrup Tømrer & Snedker

Opførelsen af den svenske kuppel foregår i et samarbejde mellem en række leverandører og fagleverandører. Her har danske virksomheder som KT Stål og Komponent ApS været med – og Moestrup Tømrer & Snedker og Markant A/S stået for produktionen og udfræsningen af de i alt 290 specialkonstruerede elementer i højden 1,5 til 3,5 meter, som kuplen rummer. En opgave, der ifølge direktør Niels Moestrup kræver stor præcision i udførelsen.

– Jeg er ærligt talt ret stolt over, at vi har fået denne opgave, da der er tale om arkitektur på et meget højt plan. Bygningen er i træ, så det er meget kraftigere dimensioner, hvor man har brug for langt mere end pytagoras, når man bygger en Dome end ved mere traditionelt byggeri, understreger direktør Niels Moestrup fra Moestrup Tømrer & Snedker, der siden opgaven blev landet har arbejdet på fuldt tryk for at producere elementerne til byggeriet i den svenske hovedstad.

CNC-maskine bidrog

At opgaven faldt ud til Moestrups fordel skyldes blandt andet, at virksomheden i forsommeren 2015 forstærkede deres maskinpark med en CNC-maskine for at lette arbejdsgangene og spare tid i produktionen. Den store Holz-Her 7125 Pro Master-maskine havde sin ilddåb ved renoveringen af over 1.000 vinduer til det fredede Vestersøhus i København og spillede igen en afgørende rolle ved produktionen af Dome of Visions 2.0.

– Da opgaven netop omhandler fræsning, er der betydelig tid at spare ved at benytte CNC-maskinen. Den minimerer tidsforbruget, ligesom den sikrer knivskarp præcision. Sammen med vores erfaring inden for produktion af materialer i træ var disse faktorer en afgørende årsag til, at vi fik opgaven. Så man kan roligt sige, at den nye maskine har haft stor betydning for vores produktion på kort tid, fortæller Niels Moestrup.

Bæredygtighed i fokus

Selve idéen om Dome Of Visions bygger på at udfordre byggebranchen og materialeproducenter inden for løsningen af fremtidens klimaudfordringer samt finde konkrete svar på, hvordan branchen kan skabe bæredygtigt byggeri, der samtidig er økonomisk rentabelt.

Eksperimentet skal derfor høste ny erfaring, når det gælder alternative konstruktioner, materialer og samarbejdsformer, og en tid danne rammen om kultur- og udviklingsprojekter inden for bæredygtigt byggeri og storbyliv samt konferencer og debatter for byggefagfolk både i den offentlige og private sektor.

Da opgaven består af fræsning, er der betydelig tid at spare ved at benytte CNC-maskinen. Den minimerer tidsforbruget og er en afgørende årsag til, at vi fik opgaven, fortæller Niels Moestrup, der her ses foran en række af de specielkonstruerede elementer, der blev anvendt til byggeriet.
Da opgaven består af fræsning, er der betydelig tid at spare ved at benytte CNC-maskinen. Den minimerer tidsforbruget og er en afgørende årsag til, at vi fik opgaven, fortæller Niels Moestrup, der her ses foran en række af de specielkonstruerede elementer, der blev anvendt til byggeriet.

Relateret indhold