Mens den danske byggebranche har svært ved at komme op i omdrejninger herhjemme, ser fremtiden noget lysere ud på eksportmarkederne.
Således forudser Dansk Byggeri en fremgang i eksport af danske byggevarer på cirka 2,1 procent i 2014 (41,4 milliarder kroner) i forhold til 2013 (40,6 milliarder kroner), der ellers var branchens bedste eksportår siden krisen.
Estimatet, der er lavet med “den grove pensel”, er baseret på Dansk Byggeris nye konjunkturanalyse for bygge- og anlægssektoren, som viser positive takter for stort set alle nærmarkederne.
I Tyskland forventer bygge- og anlægssektoren en vækst på 3,5 procent i 2014. I Norge viser branchens seneste prognose en vækst på mellem 3,5 og 4 procent i perioden 2013-2015. Og også i Sverige og Storbritannien er der positive forventninger, om end de er mere beskedne end forventningerne i Tyskland og Norge.
En verden udenfor
De fire lande står tilsammen for lidt over halvdelen af den samlede import af de danske byggevarer, og derfor er chefkonsulent Anita Kurowska Larsen fra Dansk Byggeris internationale afdeling fortrøstningsfuld på vegne af de danske virksomheder, som kigger mod udlandet.
– Vi ville ønske, vi også havde sådanne vækstrater i Danmark, siger Anita Kurowska Larsen til Dagens Byggeri.
Hun fortæller samtidig, at byggeriets brancheorganisation også oplever en markant stigning i antallet af eksporthenvendelser fra danske håndværkere, entreprenører og producenter, der tilbyder montage. Således har man registreret 254 henvendelser i 2013 mod 200 henvendelser i 2012 – og det er en rekord.
– Det giver udtryk for, at det et gået op for flere virksomheder, at der er en verden uden for Danmark, vurderer Anita Kurowska Larsen.
Glad minister
Dansk Byggeris statistikker begejstrer Danmarks handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).
– Det er glædeligt, at dansk byggevareeksport i 2013 var på det højeste niveau siden finanskrisen. Og endnu mere glædeligt, at flere og flere danske virksomheder i bygge- og anlægsbranchen vender blikket mod eksportmarkederne, siger han til Dagens Byggeri.
Ministeren understreger, at Eksportrådet under Udenrigsministeriet kan være med til at understøtte den positive udvikling gennem eksportstøtteordninger, som alle virksomheder har mulighed for at benytte sig af.
– Det handler både om hjælp til markedsadgang, partneridentifikation og handelspolitisk rådgivning, uddyber Mogens Jensen.
Ingen går forgæves
Også Dansk Byggeri har fokus på at hjælpe danske virksomheder med at gå ind på og vinde markedsandele på de udenlandske markeder.
Byggeriets brancheorganisation har i den forbindelse indgået flere samarbejdsaftaler med Væksthusene under Erhvervsstyrelsen, der yder problemafklaring og individuel vækstkortlægning for virksomheder med vækstpotentiale.
– Og så er vi også blevet bedre til at informere om, at der er noget at hente hos os vidensmæssigt, siger Anita Kurowska Larsen.
– Der er aldrig nogle, som går forgæves hos os. Vi hjælper mest vores medlemmer, men vi får også henvendelser fra ikke-medlemmer, som vi tilbyder begrænset hjælp, fortæller hun.