Byggeaffald kan true miljø og sundhed

Ny kampagne rettes mod håndværkere og handymænd fra i dag ? byggeaffald skal anmeldes til myndighederne.
Miljøstyrelsen har netop lanceret en ny kampagne for at minde håndværkere om vigtigheden af at melde byggeaffald til myndighederne. Foto: Colourbox.
Miljøstyrelsen har netop lanceret en ny kampagne for at minde håndværkere om vigtigheden af at melde byggeaffald til myndighederne. Foto: Colourbox.

Når parcelhuset skal have nye vinduer, eller det gamle gulv udskiftes, skaber det byggeaffald, der kan indeholde farlige stoffer som eksempelvis PCB. En ny undersøgelse viser, at fire ud af fem boligejere er bekymrede for stofferne, men alligevel anmelder stort set ingen – som man ellers skal – deres byggeaffald til kommunen, så det kan blive håndteret forsvarligt.

– Boligejernes bekymring er reel, for der kan være stoffer i byggeaffaldet, der både er farlige for miljøet og for menneskers sundhed. Vi genanvender meget byggeaffald i nye byggeprojekter eller materialer, og hvis stoffer som PCB ikke opdages og frasorteres, bliver de nemt spredt i miljøet, hvor de kan ophobes i fødekæden eller forurene jord og grundvand. Derfor er det vigtigt at anmelde byggeaffald, før man går i gang med sit byggeprojekt, siger kontorchef i Miljøstyrelsen, Christian Vind.

80,8 procent er enige eller meget enige i udsagnet: “Jeg bekymrer mig om miljøfarlige stoffer, når jeg skal bortskaffe byggeaffald”. 14,3 procent er hverken/eller, mens 4,9 procent er uenige eller meget uenige.

Vejledning

Ifølge reglerne skal bygherren anmelde byggeaffaldet til kommunen to uger inden renovering eller nedrivning går i gang. Det giver kommunen tid til at vejlede bygherren og sikre, at byggeaffaldet behandles sikkert. Reglerne trådte først i kraft sidste år, og derfor kender mange ikke til dem endnu. Det vil Miljøstyrelsen gøre noget ved.

– Vi arbejder hen mod, at det bliver en naturlig del af et byggeprojekt at anmelde byggeaffaldet. Derfor lancerer vi i samarbejde med Kommunernes Landsforening, Dansk Byggeri og Dansk Affaldsforening en ny kampagne, der rammer handymænd og håndværkere landet over med budskabet om, at det er en del af godt håndværk at anmelde byggeaffaldet. Vi taler til bygherrernes faglige stolthed, og jeg er sikker på, at man gerne vil udføre sit byggeprojekt ordentligt, siger Christian Vind.

Radio og Facebook

Kampagnen “Godt håndværk – få styr på affaldsreglerne” kører blandt andet i radio, på facebook og i annoncer indtil slutningen af august.

Kampagnen fortæller, at godt håndværk også handler om at anmelde og håndtere byggeaffald rigtigt, og som en del af kampagnen vil materiale om reglerne blive uddelt på genbrugspladserne over hele landet.

– Kampagnen består desuden af en facebookside, radioreklamer og annoncer. Ud over Miljøstyrelsen er Dansk Byggeri, Dansk Affaldsforening og KL involveret i kampagnen.

Relateret indhold