Om Byg-Erfa
- Byg-Erfas erfaringsblade er en del af “alment teknisk fælleseje”. De er forfattet af eksterne eksperter samt kvalitetssikret og valideret af Byg-Erfas Teknikergruppe bestående af 9 eksterne eksperter.
- Fonden BYG-ERFA har siden 1977 virket efter retningslinjer udstukket af: Molio, Byggeskadefonden, Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse (BvB), Erhvervs- og Byggestyrelsen, Forsikring & Pension, Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet, BUILD, og Teknologisk Institut.
Termisk brud i glas opstår, når temperaturforskellen mellem glassets rand og midte overstiger en vis kritisk grænse. Problematikken er især gældende for moderne byggeri, fordi bygningerne ofte ligger i byområder, hvor der er stor risiko for slagskygger fra tilstødende bygninger og ikke altid optimal solafskærmning, hvilket giver temperaturforskelle.
Ordene kommer fra Michael Stappert, teknisk konsulent hos Saint-Gobain Danmark og forfatter af erfaringsbladet ‘Termisk brud i glas’, der er udgivet af Fonden Byg-Erfa.
– Moderne byggeri skal i mange tilfælde tilgodese flere ønsker på én gang – f.eks. store glaspartier, et elegant udtryk i facaden i form af f.eks. tage med små udhæng, samt et godt indeklima. I kombination kan disse ønsker betyde en høj brudrisiko. Især, hvis der bruges mekanisk solafskærmning” siger han og forklarer:
– Solafskærmning som f.eks. udvendige lameller kaster skygger på glasset, og her forbliver glasset koldt i de tidlige forårs- og sene efterårsmåneder, hvor nattemperaturerne kan være lave. Men fordi solen fortsat har en vis intensitet, bliver glasset hurtigt opvarmet dér, hvor solstrålerne trænger igennem, og så har man den uønskede temperaturforskel, der kan give termiske brud.
Midterfeltet udvider sig
Termisk brud opstår spontant i glas, hvis de indre spændinger, der er forårsaget af temperaturforskelle i glasset, bliver større end trækstyrken. Oftest er det glassets midterfelt, der bliver opvarmet i forhold til randfeltet, som er det område, der er dækket af glaslister/dækkapsler, dvs. typisk 12-15 mm af den egentlige glaskant, angiver erfaringsbladet fra Byg-Erfa, som denne artikel tager udgangspunkt i.
– Bygningsreglementets krav til energi og indeklima samt vores adfærd og ønsker til æstetik, har ligeledes en stor indflydelse på det endelige glasvalg. Derfor er det vigtigere end nogensinde at være opmærksom på potentielle risici for termisk brud i glas” mener Michael Stappert.
Et almindeligt termisk brud er karakteriseret ved, at brudlinjerne er få og oftest løber som jævne, rene brudlinjer fra glaskanten vinkelret på den og ind mod midten af glasset, forklarer han.
Kritisk temperaturforskel
Brudrisikoen afhænger af glastype og glaskvalitet – og temperaturen i glassets midterfelt afhænger desuden af flere forskellige naturlige faktorer, hvor nogle af de væsentligste er orientering, hældning, varmeabsorption mm.
Der findes også flere temperaturforskelle, der kan betragtes som vejledende værdier. For eksempel 40-50 grader celsius for Floatglas og 80-100 grader celsius for hærdet glas og andre grænse-forskelle for henholdsvis trådglas, varmeforstærket glas osv., beskriver erfaringsbladet.
– Glassets orientering i forhold til verdenshjørnerne er også væsentlig, idet en syd- eller vestvendt rude naturligvis er mere udsat for solens opvarmning end en nordvendt. Også glassets hældning har betydning, fordi absorptionen er størst, når solstrålingens retning er vinkelret på glasfladen, forklarer Michael Stappert.
Læs mere om bl.a. faktorer, der kan bidrage til termisk brud, temperaturen i randfeltet og dens betydning, få løsningsforslag til f.eks. konstruktionsudformning, viden om glaskantens kvalitet og meget mere i erfaringsbladet ‘Termisk brud i glas‘ (ID-nr.: (31) 20 09 28).