Byg-Erfa: Lærlinge bør kende og bruge byggetekniske viden

Når læretiden er ovre, kan man som nyuddannet opleve at stå lidt alene i den travle hverdag på byggepladsen eller som selvstændig, når tvivlen om den rigtige faglige løsning opstår. Derfor er det vigtigt, at de unge allerede i læretiden lærer Byg-Erfa's erfaringsblade at kende, mener Byg-Erfa direktør.
Det vigtigt, at de unge allerede i læretiden lærer Byg-Erfa's erfaringsblade at kende, så de har valideret viden at støtte sig til igennem deres arbejdsliv, mener direktør Susanne Pouline Svendsen.
Det vigtigt, at de unge allerede i læretiden lærer Byg-Erfa's erfaringsblade at kende, så de har valideret viden at støtte sig til igennem deres arbejdsliv, mener direktør Susanne Pouline Svendsen.

Om BYG-ERFA

  • – Fonden Byg_erfa indsamler, bearbejder og formidler byggetekniske erfaringer fra byggeriets praksis og forskning.
  • – Byg-Erfa’s erfaringsblade er en del af “alment teknisk fælleseje”. De er forfattet af eksterne eksperter, samt kvalitetssikret og valideret af Byg-Erfa’s Teknikergruppe, der består af ni eksterne eksperter fra forskning og praksis.
  • – Byg-Erfa har siden 1977 virket efter retningslinjer udstukket af: Molio, Byggeskadefonden, BVB Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse, Erhvervs- og Byggestyrelsen, Forsikring & Pension, Statens Byggeforskningsinstitut og Teknologisk Institut.

Det er lidt som at lære at køre bil. Teori- og køreprøve giver dig en grundforståelse for regler og konkret manøvrering, men det gør dig ikke til en god bilist. Du skal først ud og have nogle kilometer i dækkene, før du bliver en sikker og rutineret bilist. Det samme gælder nyuddannede inden for byggefagene.

Selvom grundfagligheden efter endt uddannelse og svendeprøve er i orden, da uddannelserne rummer kravspecifikationer til, hvilke discipliner, de studerende skal igennem, så følger der en know how med mange års arbejdserfaring, som den nyuddannede mangler.

Det er især en udfordring, når der i hverdagen opstår tvivl om den rigtige, byggetekniske løsning, forklarer Susanne Pouline Svendsen, direktør i Byg-Erfa.

– Hverdagen er travl i byggeriet, og det er meget forskelligt, hvor meget tid og overskud erfarne kollegaer, chef eller mester har til at sparre og rådgive i valget af rigtige byggetekniske løsninger. Nogle kører rundt sammen med en erfaren kollega, nogle er én af mange på en byggeplads med flere nationaliteter, andre starter som selvstændige efter endt uddannelse – og her er det jo ofte svært at sige nej til nye opgaver, selvom man er lidt usikker på den korrekte udførelse. Uanset hvad har den nyuddannede brug for at kunne søge uvildig erfaringsbaseret viden om korrekte, faglige løsninger – og derfor bør de kende til BYG-ERFA, siger hun.

Kostbare fejl kan undgås

Skader og fejl i byggeriet er ofte meget kostbare at udbedre, og derfor kan det betale sig at undgå fejl fra starten. Dét starter bl.a. der, hvor man henter sin information, når man skal tilrettelægge en opgave, og der skal kildens uvildighed og faglige rygdækning være på plads.

– Mange mennesker finder i dag meget af den viden, de skal bruge, på nettet, hvor der findes artikler og videoer om snart sagt alt. Men finder man sin faglige viden via Google eller andre søgemaskiner, kan det være svært at vurdere, om den anviste løsning er den mest korrekte, og om kilden nu også har helt styr på, hvad der kan opstå af skader og fejl ved netop den type byggetekniske valg, forklarer hun.

Når der i dag falder afgørelser ved byggeretlige stridigheder i voldgiftsretten, har dommerne ofte taget udgangspunkt i den viden, som Byg-Erfa’s erfaringsblade formidler. For her er der tale om en fagligt funderet viden, der er forfattet af eksperter og kontrolleret af Byg-Erfa’s Teknikergruppe, der består af bl.a. ni uvildige eksperter med mange års erfaring.

– I Byg-Erfa udgiver vi valideret viden på baggrund af faktiske erfaringer fra byggeriet selv. Den er skrevet af fageksperter med mange års erfaring – og gennemkontrolleret af en teknikergruppe bestående af ni uvildige eksperter. Det betyder med andre ord, at når du holder dig til de byggetekniske løsninger, vi formidler, så har du at gøre med en uvildig kilde, som groft sagt ‘holder i retten’. På den måde kan vores viden og erfaringer også bruges som en tjekliste til, hvilke klassiske fejl og faldgrupper, man skal være opmærksom på i projekteringen og ved udførelsen, fastslår Susanne Pouline Svendsen.

Relateret indhold