Verdens mest klimavenlige armering skal produceres med hydrogen

Jönsson vil høste CO2-gevinst på klimavenlig armering. Et samarbejde om hydrogenbaseret produktion vil styrke potentialet for at spare yderligere 50 procent.
CO2-udledningen ved stålproduktion til armering kan reduceres markant ved brug af hydrogen. Foto: Jönsson Entreprise.
CO2-udledningen ved stålproduktion til armering kan reduceres markant ved brug af hydrogen. Foto: Jönsson Entreprise.

Mens Jönsson Entreprise i Nærum arbejder på at blive CO2-neutrale i 2029, har armeringsspecialisten Celsa Steel Service netop indgået en aftale med norske Statkraft og Mo Industripark i Norge. Aftalen omhandler en ny hub, der skal sikre udviklingen af verdens mest klimavenlige stål. Stålet skal produceres med hydrogen som energikilde og anvendes til industriel brug.

Jönssons nuværende CO2-besparelse på 40 procent ved brug af Celsa-armering vil dermed på sigt yderligere kunne reduceres med 50 procent.

– I vores analyse af mulighederne for at minimere CO2-aftrykket på vores projekter, ser vi gode muligheder i at hente besparelser i armeringen. Vi har allerede markeret os indenfor DGNB-certificeret byggeri og forventer også at en stadig større del af vores projekter i fremtiden vil være bæredygtige. I henhold til vores koncernstrategi om at blive CO2-neutrale i 2029, ser vi på optimering på projektniveau og hvor vi kan hente CO2-besparelser på vores projekter. Her kan vi se at brug af klimavenlig armering kan bidrage markant, fortæller Thomas Normann, CEO i Jönsson Entreprise.

Pionersamarbejde bag besparelse

Hos armeringsspecialisterne Celsa Steel Service løfter direktør Søren Kilmose sløret for nye hydrogentiltag hos Celsa Group, der er Europas største producent af armering.

Målet for Celsa Nordic er i fremtiden at reducere armeringens CO2-aftryk med yderligere 50 procent.

– Med vores nuværende CO2-besparelser på over 40 procent ved brug af Celsas armering fra Mo i Rana, kan man allerede i dag høste store besparelser på armeringsprojektet. Men faktisk er det Celsa Nordics mål at reducere udledningen med yderligere 50 procent frem til 2030 og i 2050 de-karbonisere vores stålproduktion fuldstændigt. Her spiller brugen af hydrogen en væsentlig rolle, siger han og fortsætter:

– Et nyt samarbejde mellem Celsa, norske Statkraft og Mo Industripark, ved navn Hydrogen Hub MO, vil som første step mod dette mål udrede en mindre produktionsenhed, der fremover kan levere hydrogen til stålproduktion. Celsas overordnede mål er dermed på sigt at erstatte fossilenergi med vandbaseret elektrolyse og dermed producere verdens mest klimavenlige armeringsstål. Det vil kunne generere endnu større CO2-besparelser til danske entreprenører og bygherrer.

Relateret indhold