Fra gammel grusgrav til rekreativt naturområde med badestrand, vandreruter, ridestier og mountainbikespor. Naturstyrelsen skabte en naturperle, da den overtog den gamle Svogerslev Grusgrav, som nu er kendt som Lynghøjsøerne. Og området er blevet et tilløbsstykke for både borgere, planter og dyrearter.
– Det er helt vildt, at vi har været nabo til en grusgrav, som vi har været så trætte af, og nu har vi takket være Naturstyrelsen i stedet fået en naturperle, som folk valfarter til. Sådan beskriver Tim Bang, formand for Svogerslev Lokalråd og en del af Lynghøjsøernes brugerråd, forvandlingen af den efterladte Svogerslev grusgrav. I dag kendt som Lynghøjsøerne og et tilløbsstykke for både borgere, planter og dyrearter.
– Lynghøjsøerne bliver brugt hver eneste dag af hundredvis af mennesker. Om sommeren er her sort af mennesker. Området har i den grad været værdiskabende for Svogerslev og omegn.
Beretningen kan læses i en ny råstofredegørelse fra Danske Regioner. Den er blot et af flere eksempler på, hvordan danske råstofgrave kan give nye naturværdier og unikke brugsmuligheder, når der tænkes langsigtet i råstofudvindingen. Nemlig på den senere anvendelse, den dag grus, sand, sten eller ler er hentet op og området tømt.
Regionerne skal kunne stille “forvandlings-krav”
Ofte skabes de nye herlighedsværdier af lokale ildsjæle, som finder sammen om projektet. Men Danske Regioner ønsker at sætte naturforvandlingen i system. Regionerne er netop nu ved at lægge sidste hånd på de råstofplaner, som viser, hvor der skal graves efter grus, sand og sten i de kommende år. Danske Regioner foreslår samtidig, at regionerne i samme ombæring får kompetence til at sikre, at råstofgravene efter endt brug omdannes til rekreative områder.
– Lige nu har vi ikke kontrol over, hvad råstofgravene bruges til, når de er færdige, men det vil vi få med det nye forslag. Vi håber, at vi kan komme derhen, hvor vi kan se gamle råstofgrave som nye grønne samlingspunkter i stedet for et ar i landskabet, Heino Knudsen, formand for Udvalget for Miljø og Ressourcer i Danske Regioner.
Styr på grusgraven fra “vugge til grav”
Det er i dag muligt at omdanne gamle råstofgrave til natur ifølge råstofloven, men det forudsætter, at lodsejeren er med på ideen, og at kommune og lokale borgere involverer sig. Med det nye forslag fra Danske Regioner vil der være én myndighed, som har det samlende ansvar for at sikre en bedre sammenhæng i planlægningen fra start til slut i råstofindvindingen.
– Vi har brug for mere natur i Danmark, og dette er en god måde til både at fremme biodiversiteten og skabe nye rekreative områder. Det vil være oplagt at inddrage lokalbefolkningen i planlægningen, for det er helt nødvendigt, at arealerne bruges på den bedste måde. Både for natur og mennesker, siger Heino Knudsen.