Turistmagnet bygget med tropisk træ fra Afrika – af den klimavenlige slags

Der er brugt 100 kubikmeter tropisk træ på Salling Roofgarden. FSC Danmark afviser myten om, at brugen af tropisk træ er dårligt for klimaet og medvirkende til ulovlig fældning, så længe skoven er FSC-certificeret.
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/118904_1_xl.jpg
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/118904_1_xl.jpg

Salling Roofgarden

  • Arkitekt: Henning Larsens Architects
  • Entreprenør: A. Enggaard
  • Træarbejde: Michael Lund A/S
  • Træleverandør: DHS – Dansk Hårdttræ Savværk
  • Træart: ca. 100 m3 sapeli (Entandrophragma cylindricum)
  • Omfang: 1400 m2 i 2 niveauer
  • Beplantning: 9 træer på op til seks meter, 80 buske, 35 slyngplanter, ca. 1.000 stauder, græsser og urter samt 2.500 planter i en plantevæg.

Salling Rooftop i det centrale Aarhus har været et tilløbsstykke siden den åbnede i august 2017. Årligt besøger en million gæster tagterrassen på toppen af varehuset og lægger vovemod til den gennemsigtige platform, der lader de besøgende træder ud over gågaden.

Juni i år bød på åbningen af endnu et storstilet projekt, da Salling Roofgarden åbnede i forlængelse af den ca. 2000 m2 store tagterrasse.

Med den nye byhave har Aarhus også fået et 35 meter højt udsigtspunkt til byens havnekvarterer.
Med den nye byhave har Aarhus også fået et 35 meter højt udsigtspunkt til byens havnekvarterer.

FSC-certificeret træ er – efter krav fra bygherren – det bærende element i den aarhusianske taghave, og projektet falder dermed lige ned i turbanen hos FSC Danmark, der har iværksat flere projekter for at fremme brugen og udviklingen af de afrikanske skovbrug. Formålet er at sikre en mere bæredygtig og langsigtet forvaltning.

Kristian Jørgensen, rådgiver i FSC Danmark, siger:

– Der findes endnu kun få FSC-certificerede operatører i Afrika, men til gengæld forvalter de typisk store skovarealer i et omfang svarende til hele det danske skovareal – nogle op imod op det dobbelte. Flere af disse udmærker sig ved at kunne dokumentere deres ansvarlighed i relation til bedre økonomi i lokalsamfundene, gode jobs, skole- og sundhedstilbud. Og på samme vis i forhold til økologiske forhold med genskovning, øget kulstoflagring og forebyggelse af eksempelvis krybskytteri samt begrænsede negative effekter af deres lavintensive udtag af tømmer.

Træet bliver sendt fra skoven i Gabon til bl.a. Europa.
Træet bliver sendt fra skoven i Gabon til bl.a. Europa.

Ikke relateret til afskovning

FSC Danmark ser stadig en grundlæggende frygt for at anvende tropisk træ med udgangspunkt i den historiske afskovning. FSC’s projekter sigter derfor mod at skabe mere viden om de nutidige og mere positive forhold, der gør sig gældende de steder, hvor afrikanske skovejere har indført en ansvarlig praksis.

Organisationen håber at få virksomheder i Europa til at engagere sig, frem for at vende Afrika ryggen.

– Et nærmere kig på forvaltningen af de certificerede skovbrug er netop ikke relateret til afskovning – men snarere at de sikrer skoven i et bedre omfang, end hvad der sker i flere af de beskyttede nationalparker, hvor man typisk ser udbredt ulovlig indtrængen med fældninger og krybskytteri. Vi ser også at flere landes skovpolitik både sigter mod at være et træproducerende land baseret på certificeret ansvarlige skovbrug. Afrika vil overraske mange positivt, siger Kristian Jørgensen.

En af de seks limtræssøjler set tæt på.
En af de seks limtræssøjler set tæt på.

Limtræsbjælker i afrikansk mahogni

På Salling Rooftop er valget er faldet på den mahogni-lignende, afrikanske træart sapeli; også kaldet afrikansk mahogni. Leverandøren Dansk Hårdttræ Savværk (DHS) har konstrueret massive stolper samt opskåret og høvlet flere tusinde kilometer lister og terrassebrædder. I alt er der brugt ca. 100 kubikmeter sapeli.

Noget af det mest imponerende træarbejde i taghaven er de seks limtræssøjler udført af DHS og installeret af tømrevirksomheden Michael Lund A/S. Om træarbejdet udtaler ejer Michael Lund:

– Vi har gode erfaringer med sapeli, da vi har bygget den første etape af Salling Rooftop og et tilsvarende projekt hos Salling i Aalborg. Træarten er relativ nem at arbejde med. Trods dens egenskaber som en hård og holdbar træart, så kan man med specialskruer undgå at forbore. Vi var forud for projektet spændte på limtræsbjælkerne, der, som belægning og beklædning, er lavet i tropisk træ. Det har vist sig, at træet har den fornødne stabilitet og formfasthed, hvilket opgaven krævede.

Salling Roofgarden har føjet yderligere 9 træer, 80 buske, 35 slyngplanter, ca. 1.000 stauder, græsser og urter, 2.500 planter i en plantevæg samt 1400 kvadratmeter til terrassemiljøet. I den nye udvidelse er der, som navnet antyder, fokus på det grønne, og der er nu en frodig bypark i to plan, hvor de høje træer, buske og blomster kan nydes i flere niveauer forbundet af diverse gangbroer og plateauer udført i træ.

1.400 kvadratmeter ny taghave samt 2.000 kvadratmeter tagterrasse i syvende sals højde har tiltrukket turister i store mængder. Ca. en million om året siden august 2017, hvor naboen Salling Rooftop åbnede.
1.400 kvadratmeter ny taghave samt 2.000 kvadratmeter tagterrasse i syvende sals højde har tiltrukket turister i store mængder. Ca. en million om året siden august 2017, hvor naboen Salling Rooftop åbnede.

Relateret indhold