Da de to tømrerelever, Martin Sejersen og Frederik Thordal Pedersen fra Next Uddannelse København, fik mulighed for at trække en grøn svendeprøve som afsluttende opgave på uddannelsen, var de hurtige til at takke ja:
– Vi synes, at det er vigtigt, at både erhvervsskolerne og eleverne skubber på for, at der sker en udvikling på det her område, og så flere faglærte kan bidrage med holdbare løsninger til gavn for samfundet, fortæller tømrereleverne, der engageret i foreningen Lærlinge for Bæredygtighed, som arbejder for at få mere bæredygtighed ind på erhvervsskolerne og ud i virkeligheden.
Begge modtog sølvmedaljer for deres svendestykke.
Kan lagre 100 mio. tons CO2
Den grønne svendeprøve fungerer som et pilotprojekt, hvor trækonstruktionen i elevernes praktiske svendestykker består af organiske, biogene materialer.
Biogene materialer er materialer, som naturen selv har groet ved egen kraft, f.eks. træ, halm, kork og tang.
BUILD, Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet vurderer, at Danmark potentielt ville kunne lagre op mod 100 mio. tons CO2 i byggeriet over de næste 50-75 år ved større og bedre anvendelse af biogene byggematerialer.
Grønne fagtiltag bliver flere
Uddannelsesleder på Next Uddannelse København, Jakob Majvig Andersen, er sikker på, at flere tømrerelever fremover vil vælge den vej frem for den almindelige prøve.
Han fortæller, at tre tømrerelever på næste svendeprøvehold allerede har tilkendegivet, at de også vil op til en grøn svendeprøve:
– Vi har valgt at gå forrest og sætte det her i søen, dels fordi den grønne omstilling allerede er i gang, og dels vil vi gerne uddanne tømrere med en grøn profil, der kan stille spørgsmålstegn ved tingenes tilstand og tænke mere klimavenligt, siger uddannelseslederen og tilføjer:
– Vores mål er, at de grønne tiltag i faget bliver flere, og at vi på sigt har undervist alle vores tømrerelever i bæredygtigt byggeri, så de føler sig godt klædt på til at lave en grøn svendeprøve og kan bruge de grønne kompetencer i praksis ude i samfundet. Det tager tid, men vi er godt på vej.
Den grønne svendeprøve har været igennem en godkendelsesproces i det faglige udvalg, før der var endeligt grønt lys.