Svanemærket byggeri boomer

På bare tre år er antallet af svanemærkede byggerier tredoblet - 18.000 boenheder er opført, 31.000 er på vej.
I Kolding opfører AP Pension Jyllands første etagebyggeri med Svanemærket.
I Kolding opfører AP Pension Jyllands første etagebyggeri med Svanemærket.

Svanemærket betyder

  • Lavt energiforbrug
  • Godt indeklima
  • Skrappe kemikaliekrav
  • Strenge krav til bæredygtigt certificeret træ
  • Høj byggeteknisk kvalitet via kontrol af en uvildig tredjepart
  • God mulighed for genbrug og genanvendelse af bygningsdele

Det er blevet populært at bygge bæredygtigt. Det mærkes tydeligt hos Nordisk Miljømærkning, der står bag Svanemærket.

Det er især de seneste tre år, det er gået stærkt. Antallet af byggerier med Svanemærket er tredoblet fra januar 2018 til januar 2021. I dag findes der næsten 18.000 færdigbyggede svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner i Norden, mens godt 31.000 er under opførelse.

– Kurven for svanemærkede byggerier fortsætter opad. Snart runder vi 50.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler eller daginstitutioner opført eller under konstruktion. Det viser tydeligt, at byggebranchen begynder at tænke mere bæredygtigt og har fokus på at fremme den cirkulære omstilling, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Hvor Svanemærket tidligere især var et storbyfænomen, så er miljømærket rykket videre ud i landet.

– I starten skød de fleste byggerier op i hovedstadsområdet. Men nu kan vi se, at interessen har bredt sig til resten af landet, ikke mindst til Jylland.

Kolding får første svanemærkede etagebyggeri i Jylland

I Kolding opfører AP Pension eksempelvis det første jyske svanemærkede etagebyggeri.

– Vi vil gerne påvirke byggeriet i en bæredygtig retning, og derfor har vi taget en beslutning om kun at opføre svanemærkede boligbyggerier. Jeg tror, det er den eneste måde, du kan fremtidssikre dine ejendomsinvesteringer på, forklarer Peter Olsson, administrerende direktør i AP Ejendomme.

– Erfaringen viser, at vi med Svanemærket kan skabe nogle meget attraktive ejendomme for vores lejere og brugere – og som giver gode afkast til vores kunder.

På Lolland vil de også bygge bæredygtigt

I Guldborgsund Kommune på Lolland har bæredygtighedstanken vundet fodfæste.

– Lige nu er vi i gang med at bygge en folkeskole i Sundby, der bliver certificeret med Svanemærket. Vi vil gerne være med til at skabe et godt arbejdsmiljø for børnene og lærerne. Det er muligt med en svanemærket skole, der netop er kendetegnet ved bl.a. et godt indeklima, fortæller Simon Hansen, der er formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune.

– Derudover er vi også ved at opføre en svanemærket skovbørnehave.

Strammere krav på vej

Svanemærket ønsker at fremme cirkulær økonomi og reducere klimabelastningen. Mærket stiller krav til de enkelte produktgrupper – herunder byggeri.

– Kravene bliver løbende evalueret og strammet. Det sikrer, at kravene bliver stillet ud fra den nyeste viden og udviklingen i markedet.

Nordisk Miljømærkning forventer at sende skærpede krav i høring efter sommerferien og at kunne lancere kriterierne i starten af 2022.

Relateret indhold