SMV’ere kæmper med grøn dokumentations-mængde

Byggeprojekter, der kræver certificeringer som DGNB, kan hurtigt blive en dyr omgang for mange byggevirksomheder, lyder det fra Gentræ, der taler for standardindberetninger for hele branchen.
På Building Green Aarhus sættes blandt andet fokus på SMV-håndværkerne.
På Building Green Aarhus sættes blandt andet fokus på SMV-håndværkerne.

Den 15. og 16. juni afholdes Building Green Aarhus, og på andendagen for eventet vil der blive sat fokus på SMV-håndværkere og deres udfordringer med at opfylde krav om DGNB-certificeringer ifm. byggeprojekter.

Underentreprenører kommer nemlig ikke altid med til de første møder i byggeprocessen, og hvis de ikke får ordentlig information om, hvad de byder på, risikerer de konkurs, når de bagefter skal dokumentere en masse, de ikke har beregnet med i prisen, fortæller Gentræ ambassadør Kent Fonseca fra Stark:

– En af vores kunder skulle bruge 60-80 timer på at indsamle dokumentation. Det var meget mere end, han havde regnet med, siger han og understreger, problemet ikke kun er mængden af information, men også, at de forskellige rådgiverfirmaer har forskellige metoder til at indsamle og indberette til DGNB:

– Der er måske 15 rådgiverfirmaer, som indberetter på hver deres måde, ja det kan endda variere fra rådgiver til rådgiver. Det betyder, at du ikke kan være sikker på, at du kan gøre det på den samme måde igen seks måneder senere på et nyt DGNB-projekt. Det ville være godt, hvis vi i højere grad kunne arbejde med standardindberetninger for hele branchen.

Bygherrer skal kommunikere præcist

Teknisk chef i Green Building Council, Thomas Fænø Mondrup, siger, at han godt kan forstå, at mængden af – ofte forskelligartet – dokumentation kan være en udfordring.

Han mener dog, at udfordringen særligt ligger i kommunikationen:

– DGNB-manualen sammenfatter en stor mængde krav, så det er vigtigt, at bygherren er god til at kommunikere præcist, hvor de enkelte faggrupper skal levere dokumentation. Du skal ikke bage hele kagen, men kun levere ingredienser til en lille bid.

Desuden er det vigtigt, at branchen bygger videre på det fælles sprog, som blandt andet DGNB har været med til at skabe, siger Thomas Fænø Mondrup.

– Vi inviterer også de små og mellemstore virksomheder med på kurser, som klæder dem på til at forstå eksempelvis tekniske DGNB-krav. Vi har allerede uddannet mange i branchen, men hvis vi kunne få endnu flere med, særligt fra gruppen af SMV’ere, ville det støtte op omkring behovet for fælles forståelse. Men vi er åbne for input til, hvad vi eventuelt har misset, og hvad vi kan gøre bedre.

Relateret indhold