Sådan skaber vi klimaresistente byer

Mange mellemstore danske kyst- og fjordbyer får flere tilflyttere, men mærker også klimaforandringernes pres. Ny rapport adresserer udfordringerne.
Urbaniseringen forventes at fortsætte, og det lægger pres på byerne, som skal indrettes smart. Visualisering: Sweco.
Urbaniseringen forventes at fortsætte, og det lægger pres på byerne, som skal indrettes smart. Visualisering: Sweco.

I dag bor halvdelen af ??verdens befolkning i byer, og i 2050 forudser FN, at to tredjedele af verdens befolkning vil gøre det. Mens vi endnu ikke ved, om Covid-19 og lignende vira permanent vil udfordre menneskers lyst til at bo tæt i byerne, peger prognoser på, at flere danskere i fremtiden vil flytte til de store og mellemstore danske byer. Her lokker jobs, byliv og kultur. Dermed står mange danske byer med samme udfordring: øget tilflytning, klimaforandringer og muligvis pandemier vil sætte byerne under pres. Det giver udfordringer, men også muligheder for at designe byer smart og modstandsdygtigt.

En ny rapport fra den rådgivende ingeniør- og arkitektvirksomhed Sweco tager problematikken op og diskuterer den.

– Hvis det bliver gjort på den rigtige måde, kan fortætningen i byerne være med til at styrke modstandskraften over for klimaændringer og samtidig forbedre levestandarden, alt imens det understøtter mangfoldige, berigende oplevelser mennesker imellem. Et godt eksempel er vores projekt i Svendborg, Den Blå Kant, hvor vi lige nu gennemfører én af Danmarks største klimasikringsprojekter. Samtidig udvikler vi byens rekreative tilbud og skaber nye muligheder for borgere og besøgende, fortæller Astrid Kock Grusgaard, som er leder af Sweco Danmarks afdeling for Kyst og Klima. Hun tilføjer:

– Mange danske byer – og særligt kyst- og fjordbyer som Vejle, Aabenraa, Køge og Nakskov – står overfor samme udfordring. Men den er ikke uløselig. Svaret er en holistisk tilgang til vores byudvikling.

Den bæredygtige bydel anno 2050

Swecos nye rapport, “Fremtidens bydel: Klimatilpasset design i fortættede urbane områder” viser med et fiktivt, realistisk eksempel, hvordan bæredygtig byudvikling, understøttet af målrettede klimaforanstaltninger, kan tilrettelægges. Eksemplet i rapporten viser, hvordan den tilsyneladende uløselige ligning, hvor antallet af indbyggere, arbejdspladser og grønne arealer alle stiger med 100 procent kan gå op. Alt sammen på en måde, som sammentænker klimatilpasning og livskvalitet for byens borgere.

I rapporten giver eksperterne konkrete bud på, hvordan fremtidens modstandsdygtige bydel kan udvikles frem mod 2050.

Rapporten er anden udgivelse i serien af Urban Insight-rapporter fra Sweco om emnet Climate Action.

Relateret indhold