I disse dage mødes repræsentanter fra 196 lande til FN’s biodiversitetskonference, COP16, i den colombianske by Cali.
Her lancerer Rambøll værktøjet, Global Biodiversity Metric, som giver bygherrer og arealejere mulighed for at opgøre biodiversitetsværdien af de arealer, de har i deres portefølje eller overvejer til projektområde for ny udvikling.
Biodiversitet: Dansk udvikler jagter viden og løsninger i Colombia
Formålet er at kortlægge, hvor der kan bygges med mindst mulig skade på biodiversiteten, samt at kunne følge op på udviklingen af de arealer, hvor man vil arbejde med at øge biodiversiteten.
– Fælles globale standarder for måling af biodiversitet er et vigtigt skridt i den rigtige retning for, at det globale samfund kan levere på de mål, der er fastsat i den globale Montreal-aftale om at vende naturtab inden 2030, siger markedsdirektør for biodiversitet i Rambøll i Danmark, Martin Kielland.
Han uddyber:
– Vores værktøj indeholder en liste over alle de vigtigste habitater, der eksisterer på globalt plan. Det er altså ikke begrænset til et enkelt land eller region og kan anvendes til at opgøre biodiversitetsværdien, uanset hvor på kloden, man befinder sig.
Nyt Sweco-projekt udforsker den fremtidige indretning af Danmarks areal og landskab
Det nye gratis, open source-værktøj understøtter FN’s mål for bæredygtig udvikling og den såkaldte ’naturens Paris-aftale’ (Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework) med målet om at beskytte 30 % af klodens jord og hav inden 2030.
Værktøjet er et første skridt i retning af at etablere en fælles, global standard til at vurdere planetens biodiversitet ved hjælp af nøgleindikatorer for økosystemers sundhed:
– Verden har brug for et fælles sprog til at måle og forvalte biodiversitet, siger Dan Rockefeller, der har ledet udviklingen af værktøjet hos Rambøll.
Biodiversitet bliver målbart – national målemetode ét skridt nærmere
Han oplyser videre, at værktøjet og pointsystemet er baseret på videnskabelige vurderinger fra International Union for Conservation of Nature (IUCN), Global Ecosystem Typology og NatureServe’s Ecological Integrity Assessment-protokol af, hvor truet et pågældende habitat er.
Fagfællebedømmelsen, også kaldet peer review, der skal sikre værktøjets kvalitet, begynder i fjerde kvartal 2024.