Rådgivere “drukner i krav og regler” – og det bremser grøn omstilling

En ny undersøgelse viser, at Bygningsreglementet BR18 på flere områder giver udfordringer, som kan begrænse den grønne omstilling i byggeriet.
I flere besvarelse i ny undersøgelse lyder, at BR18 ikke understøtter renovering og cirkulære materialer. Foto. Gettyimages.
I flere besvarelse i ny undersøgelse lyder, at BR18 ikke understøtter renovering og cirkulære materialer. Foto. Gettyimages.

I første halvdel af 2023 sendte en arbejdsgruppe under Strateginetværk for bæredygtigt byggeri bestående af Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) og Danske Arkitektvirksomheder og assisteret af Søren Jensen Rådgivende Ingeniører et spørgeskema ud.

Læs også: Arkitekterne skyder til måls efter formålsløst BR18

Målet med undersøgelsen var at undersøge, hvordan Bygningsreglementet BR18 fungerer i praksis – og at kortlægge de steder, hvor byggeriets praktikere siger, at det kan være svært at bygge bæredygtigt.

110 respondenter fra hele byggeriets værdikæde bidrog med i alt 133 besvarelser, som nu er blevet analyseret og samlet i 12 centrale dilemmaer, som byggeriet står overfor.

Skal understøtte – ikke modarbejde

Bl.a. peger flere af respondenter på, at energikrav og klimakrav ikke understøtter hinanden; på at brandregler modarbejder mere bæredygtige løsninger; på at BR18 ikke understøtter renovering og cirkulære materialer; men også at paragraffer modarbejder hinanden og skaber minimale løsningrum.

Læs også: Naturen rykker ind på Building Green: “Branchen har brug for et skub til mere handling”

– Mange deltagere i undersøgelsen giver udtryk for, at de generelt drukner i krav og regler, hvilket er et stort selvstændigt problem, siger bæredygtighedskonsulent Kirstine Brøgger Jensen, Danske Arkitektvirksomheder.

– Derudover er bygningsreglementet i høj grad baseret på konventionelt byggeri, hvilket giver udfordringer ift. at bane vej for større bæredygtighed i byggeriet. Vi skal have tacklet disse problemer, så bygningsreglementet fremover kan understøtte den nødvendige grønne omstilling – i stedet for at bremse den, uddyber hun.

Kommentarer viser vilje og indsigt

At det er vigtigt at inddrage den erfaring, som byggeriets praktikere har, understreger Inge Ebbensgaard, der er chef for byggeri og byggepolitik i Foreningen af Rådgivende Ingeniører:

– Vi har fået så mange indsigtsfulde kommentarer, der viser viljen til og indsigten i at bygge bæredygtigt. Det er særligt positivt, at vi også har modtaget mange forslag, der indeholder balancen mellem Bygningsreglementet og bæredygtighed. Det er nødvendigt, når vi i praksis skal bygge mere bæredygtigt, uden vores byggeri bliver usikkert eller usundt, siger Inge Ebbensgaard.

Læs også: Lighthouse kåret som verdens bedste

Strateginetværket for bæredygtigt byggeri består af mere end 30 af byggeriets organisationer og institutioner. Netværket er etableret i forlængelse af regeringens Nationale strategi for bæredygtigt Byggeri.

Relateret indhold