BIM, Bygnings Informations Modellering, eller mere mundret; digitalisering af byggeriet, er kendt for at give store besparelser for hele byggeriets værdikæde både i kroner og ører og i form af øget produktivitet og tidsbesparelser.
Men BIM er langt mere end det – digitalisering og brug af data danner nemlig basis for den grønne omstilling i bygge- og anlægsbranchen, lyder meldingen fra Oliver Saltoft, konsulent i Dansk Standard.
– BIM og den måde vi bruger data, skal være med til at drive den grønne omstilling i byggeriet. Hvis vi for alvor skal nå i mål med en markant reduktion af CO2-udledningen og optimal genanvendelse af byggematerialer, er der nemlig brug for, at byggeriet i langt højere grad end i dag bliver digitaliseret og datadrevet – også i bygge- og i driftsfasen, siger han.
Særlig vigtigt er det især at kende energiforbruget og CO2-aftrykket og vide hvilket indhold, der er i de enkelte byggematerialer for at kunne lave et bæredygtigt byggeri. Og her spiller de internationale standarder for BIM en væsentlig rolle. De danner nemlig grundlaget for en fælles digital samarbejdsmodel på tværs af hele byggeriet og hjælper med at tilvejebringe data med henblik på at styrke en cirkulær og grøn omstilling.
Med danske briller
Men der er brug for en fælles dansk tilgang til implementering og videreudvikling af BIM-standarder. Derfor har Dansk Standard, som led i arbejdet for en bæredygtig udvikling, og i samarbejde med Molio, igangsat arbejdet med at samle den danske bygge- og anlægsbranche om en fælles dansk handlingsplan for, hvordan man implementerer BIM-standarderne bedst muligt.
Dette sker på opfordring fra alle branchens organisationer med en fælles ambition om en bred implementering af BIM-standarderne.
– Nu går arbejdet for alvor i gang med at få defineret, hvilke data de forskellige aktører i værdikæden har brug for. Det handler om at få klarlagt den danske værdikædes ønsker, og på den baggrund udarbejde en national handlingsplan, der skal være med til at indfri BIM-standardernes potentiale både for de enkelte organisationer og for den samlede bygge- og anlægsbranche, siger Oliver Saltoft og understreger, at arbejdet bør flettes sammen med arbejdet om et fælles bygnings- og materialepas, der sikrer, at vi har styr på, hvad der bliver bygget ind i bygningerne.
Der er 46 internationale standarder på BIM-området, der er udgivet, i gang med at blive udviklet eller stillet forslag om. De internationale BIM-standarder påvirker i høj grad de nationale, digitale arbejdsmetoder og -processer samt aftalegrundlaget i Danmark.