Ny portal skal strømline arbejdet med EU’s taksonomi

Det seneste år har Rådet for Bæredygtigt Byggeri arbejdet med en ny portal, der skal lette arbejdet med EU-taksonomien. Portalen har input fra både jurister, forskere, finansielle aktører og eksperter fra bygge- og ejendomsbranchen.
- Vi skal undgå, at viden bliver utilgængelig og forskellig fra virksomhed til virksomhed, lyder det bl.a. fra konstitueret direktør hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri, Sisse Norman Canguilhem, om baggrunden for den nye taksonomi-portal.
- Vi skal undgå, at viden bliver utilgængelig og forskellig fra virksomhed til virksomhed, lyder det bl.a. fra konstitueret direktør hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri, Sisse Norman Canguilhem, om baggrunden for den nye taksonomi-portal.

Det kan være svært at finde hoved og hale i EU-taksonomien, som hele tiden udvides og tilpasses. Den nye lovgivning kommer med hidtil uset hastighed til at påvirke alle aktører, og taksonomien er kompleks, og de færreste har styr på den i dag.

Derfor har Rådet for Bæredygtigt Byggeri det seneste år arbejdet intensivt på en ny hjemmeside om EU-taksonomien, så branchen er så klar som mulig, når den nye lovgivning løbende udrulles.

Portalen vil i første omgang omfatte vejledninger til at arbejde med taksonomien. Senere vil den bl.a. også indeholde værktøjer, så man kan se, hvor langt man er kommet med en taksonomi-screening, mulighed for at filtrere i den digitale vejledning, så man kun ser det, som er relevant for ens faglighed samt nyheder fra EU om taksonomi.

I arbejdet med taksonomien har Rådet for Bæredygtigt Byggeri fået hjælp og input fra jurister, forskere, finansielle aktører samt eksperter fra bygge- og ejendomsbranchen.

– Vi oplever et stort ønske fra branchen om, at vi finder en fælles tilgang til EU-taksonomien. Vi skal undgå, at viden bliver utilgængelig og forskellig fra virksomhed til virksomhed. Det handler grundlæggende om at gøre det lettest muligt at arbejde med taksonomien, så ressourcerne i stedet kan blive brugt på bæredygtighedstiltag, udtaler Sisse Norman Canguilhem, som er konstitueret direktør hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Hun fortsætter:

– Vores faglighed og erfaring fra arbejdet med DGNB, som på mange måder ligner EU-taksonomien, gør os utrolig godt rustet til at stå i spidsen for en fælles retning for branchens arbejde med taksonomien.

Læs også: Stort taksonomiarbejde giver gevinst – både for klimaet og på bundlinjen

EU-taksonomi vil påvirke hele værdikæden

Selvom det kun er store virksomheder, der til at begynde med er omfattet af rapporteringskravet på taksonomien, bliver hele værdikæden nødt til at foorholde sig til EU-taksonomien. Der er nemlig brug for nye produkter og arbejdsgange i efterlevelsen af taksonomiens kriterier.

Målet med den nye taksonomiportal er at mindske den forvirring, der kan opstå, når forretningsgange skal tilpasses ny regulering. Især de store virksomheder, som i første omgang bliver direkte ramt af taksonomien, efterspørger en hurtig omstilling.

Mia Manghezi, som er projektudviklingsdirektør i PensionDanmark Ejendomme og bestyrelsesmedlem hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri, siger:

– At have styr på EU-taksonomien bliver en nødvendighed for virksomheder som vores, og det kommer til at påvirke hele værdikæden. Derfor har vi brug for at få en fælles og fair retning for branchen, så taksonomien hurtigst muligt bliver en naturlighed.

Relateret indhold