Nu skal Danmark forrest på grønne installationer

Nyt udviklingsforum forankret på Teknologisk Institut skal skabe ny viden og teknologiske services inden for energieffektive og bæredygtige installationer.
Der er stort potentiale i energieffektiviseringer i de tekniske anlæg. Foto: Teknologisk Institut.
Der er stort potentiale i energieffektiviseringer i de tekniske anlæg. Foto: Teknologisk Institut.

Grønne installationer

  • Dækker bredt udvikling, test, dokumentation, implementering og drift af installationer til varmeforsyning, opvarmning, varmt vand, ventilation, belysning, bygningsintegreret/decentral vedvarende energi, lagring af energi i tilknytning til installationer, samt industrielle processer som køle-, fryse- og pumpeanlæg, procesventilation, kedelanlæg, inddampnings- og destillationsanlæg mv.
  • Kilde: Teknologisk Institut

Opvarmning, køling, lys og ventilation er nogle af de mange opgaver, som de tekniske installationer i en bygning sørger for. Men der kan være stor forskel på, hvor effektivt installationerne arbejder og et nyt udviklingsforum vil nu bringe Danmark forrest på effektiv bygningsdrift.

Det er Teknologisk Institut som i en ny resultatkontrakt for de næste fire år skal skabe ny viden og teknologiske services inden for energieffektive og bæredygtige installationer.

– Vi vil opbygge et nyt Udviklingsforum for Grønne Installationer, der skal sikre virksomhedernes udvikling og bidrage afgørende til de samfundsmæssige mål omkring energieffektivisering og bæredygtighed, siger Ole Ravn, centerchef på Teknologisk Institut.

– Vores avancerede udviklingslaboratorier bliver omdrejningspunkt for forsknings- og udviklingssamarbejder, specialiserede test, dokumentation, demonstration, metodeudvikling og kompetenceopbygning.

[b]5 mio. ton mindre CO2[/b]Kan installationerne effektiviseres giver det CO2-reduktion, flere arbejdspladser, øget konkurrenceevne, mere eksport og værdiskabelse for slutbrugerne.

Vurderinger i forbindelse med klimaindsatsen peger på, at energieffektiviseringsindsatsen kan reducere den nationale CO2-udledning med 4-5 mio. ton årligt.

Samtidig kan indsatsen sikre en tilhørende beskæftigelse på ca. 10.000 mandeår i perioden frem til 2030.

– De grønne installationer vil være intelligente og udnytte Internet of Things-teknologier, mens anvendelsen bliver støttet af brugervenlige dimensioneringsværktøjer og driftsmetoder. Samlet set vil indsatsen gavne indeklima og arbejdsmiljø, mens det samtidig optimerer produktionen, siger Ole Ravn og peger på tekniske installationer i bygninger, i industrien og i handels- og servicesektoren som fokusområde.

Relateret indhold