Nu har skolebyggeriet også fået øjnene op for Svanemærket

I Guldborgsund Kommune er første spadestik til en ny svanemærket skole taget. Gode erfaringer fra boligbyggerier og opførelser af daginstitutioner er smittet af på skoleområdet, forklarer Miljømærkning Danmark til Dagens Byggeri.
Den nye svanemærkede skole kommer til at ligge som en åben ring, der er hævet op i terrænet. Illustration: Sora Images.
Den nye svanemærkede skole kommer til at ligge som en åben ring, der er hævet op i terrænet. Illustration: Sora Images.

Svanemærket

  • Svanemærket er Nordens officielle miljømærke. Svanemærket er med til at fremme cirkulær økonomi, reducere klimabelastningen og er et stærkt redskab til at realisere FN’s 12. verdensmål om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer. Svanemærket byggeri er kendetegnet ved:
  • – Lavt energiforbrug
  • – Godt indeklima
  • – Skrappe kemikaliekrav
  • – Strenge krav til bæredygtigt certificeret træ
  • – Høj byggeteknisk kvalitet via kontrol af en uvildig tredjepart
  • – God mulighed for genbrug og genanvendelse af bygningsdele

I januar var næsten 50.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner enten opført eller under konstruktion i Norden. I 2016 blev det muligt at svanemærke skoler, og allerede året efter begyndte man i Norge at opføre den første svanemærkede skole i Norden. Nu følger de danske kommuner trop med byggeriet af den første permanente skole i Guldborgsund Kommune og de første midlertidige skoler i Københavns Kommune.

– Det er en proces, der er i gang. Fokusset på bæredygtighed har de senere år været stigende – især inden for boligbyggeri, men også daginstitutioner. Fra disse projekter har man taget gode erfaringer med sig, og man har samtidig været god til at kommunikere de vellykkede resultater og viden ud til branchen. Erfaringerne og de gode fortællinger om reduceret energiforbrug, forbedret arbejdsmiljø og bedre indeklima, trivsel og økonomi mm. er smittet af på skoleområdet, fortæller Heidi Bugge til Dagens Byggeri.

Hun er senior miljøekspert i Miljømærkning Danmark, som er en del af Dansk Standard og har ansvaret for Danmarks officielle miljømærker – Svanemærket og EU-Blomsten.

I takt med kommunernes øgede fokus på grønne indkøb og bæredygtige byggerier – og med det øgede fokus på bæredygtigt byggeri generelt – forventer Miljømærkning Danmark, at svanemærkede skoler bliver et naturligt valg for flere og flere kommuner.

Tager den grønne førertrøje

Københavns Kommune har netop fået opført to svanemærkede pavillonskoler på Amager. De to skoler er midlertidige og flytbare og efterlever de samme krav som til et permanent byggeri. Ajos står bag opførelsen af skolerne, og eleverne og lærerne har taget bygningerne i brug.

Også i Sundby i Guldborgsund Kommune er man ved at opføre en svanemærket skole. Skolen er en såkaldt verdensmålsskole og bliver samtidig den første permanente, svanemærkede skole. Kommunen har nemlig truffet et bevidst, politisk valg om at investere i bæredygtigt byggeri.

– Den nye skole får et af de fineste kvalitetsstempler med Svanemærket, og jeg er stolt af, at vi i Guldborgsund Kommune har taget den grønne førertrøje på, når det drejer sig om at investere i bæredygtigt skolebyggeri. Vi skriver danmarkshistorie inden for skolebyggeri, og vi kan allerede nu se, at vores ambitiøse og unikke skolebyggeri bliver bemærket på landsplan, fortæller Simon Hansen, formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune.

Skolen i Guldborgsund Kommune er en såkaldt verdensmålsskole og bliver samtidig den første permanente, svanemærkede skole. Illustration: Sora Images.
Skolen i Guldborgsund Kommune er en såkaldt verdensmålsskole og bliver samtidig den første permanente, svanemærkede skole. Illustration: Sora Images.

Positiv data har stor betydning

Heidi Bugge har svært ved at sige, hvor stort potentialet for svanemærkede skolebyggeri er – ligesom det er for svanemærket byggeri generelt. Blot glæder hun sig over udviklingen, hvor der bliver bygget mere med et af verdens skrappeste miljømærker.

– Vi forventer, at bæredygtighed forbliver på dagsordenen. Og netop udbredelse af data over de positive effekter inspirerer og har stor betydning for, at der fortsat bygges mere inden for disse rammer, siger hun til Dagens Byggeri og tilføjer, at Miljømærkning Danmark er i gang med at revidere kriterierne for svanemærket nybyggeri:

– Vi ser på, at der er endnu flere krav, vi kan arbejde med – blandt andet materialernes klimabelastning samt endnu flere krav, der kan være med til at fremme den cirkulære økonomi.

Renovering bliver forhåbentligt det næste

Desuden ser Heidi Bugge et stort potentiale i at udbrede svanemærkede renoveringer, som indtil videre har stået i skyggen af nybyg:

– I branchen har man ikke haft det store fokus på renovering endnu, men det kan virkelig blive et nyt kapitel i fremtiden.

Hun fortæller, at Miljømærkning Danmark netop går ind og kræver, at man arbejder med energieffektivisering i forbindelse med renovering og har udfærdiget detaljerede planer for, hvordan man bedst muligt genbruger og genanvender bygningens ressourcer i forbindelse med renoveringen.

– Det bæredygtige fokus bliver ved med at brede sig, omfatte mere, og med tiden vil vi forhåbentlig også se flere svanemærkede renoveringer.

Den nye skole i Guldborgsund Kommune forventes at stå færdig i sensommeren 2022. Bag projektet står et hold med det lokale entreprenørfirma Bo-Hus i spidsen, der tegner og bygger sammen med ingeniørvirksomheden Moe, Autens som pædagogisk rådgiver og tre arkitektfirmaer: Internationalt anerkendte og prisvindende Henning Larsen Arkitekter, Skala Arkitekter og de lokale ETN-arkitekter.

Relateret indhold