På baggrund af en visionær tilgang til byplanlægning er Odense-bydelen Munkebjerg Park, der blev påbegyndt helt tilbage i 2009, nu DGNB Sølv-certificeret som første danske bydel.
Bygherre er Barfoed Group, mens Juul Frost Arkitekter har været med hele vejen og har skabt et levedygtigt og fremadskuende projekt, der ikke kun imødekommer nutidens behov, men også lægger fundamentet for en robust og social fremtid.
Læs også: Dalum Papirfabrik blomstrer op – sidste blok afleveret
Rejsen mod en bæredygtig bydel blev påbegyndt for 15 siden – inden DGNB var en etableret standard i Danmark. Selve arbejdet med DGNB-certificering har stået på i godt to år med udarbejdelse og indsamling af dokumenter, tegningsmateriale, fotodokumentation og beregninger.
– Det har været en omfattende og kompleks opgave, men der har været et tydeligt og stærkt fundament, som Munkebjerg Park er baseret på, og nu er projektet godkendt af Rådet for Bæredygtigt Byggeri. Det har været en kæmpe sejr, siger arkitekt hos Juul Frost og DGNB-konsulent, Jakob Rosendahl Haar.
Sø med flere funktioner
Han har bl.a. arbejdet med en bred vifte af både miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed i samspil med de tekniske løsninger og proceskvaliteten, der i den rigtige balance kan føre til en DGNB-certificering. Han fremhæver bl.a. søen i parkområdet som et kendetegn på, hvordan man arbejder med DGNB på bydelsniveau.
– Den er både udformet som et regnvandsbassin, der kan håndtere de skybrud vi oftere oplever, men fungerer samtidig som et rekreativt åndehul for beboerne. Og det er essensen af DGNB, at der tænkes i helhedsorienterede løsninger, som imødekommer behov på flere planer og er til gavn for os alle.
300 siders rapport plus bilag
Det er første gang i Danmark, at Rådet for Bæredygtigt Byggeri certificerer en hel bydel efter DGNB-standarder, der ifølge arkitekt og stiftende partner i arkitektvirksomheden, Flemming Frost, både har været omfattende og lærerigt.
Læs også: Aftale på plads: AP Ejendomme opfører nyt hovedkontor til GF Forsikring
– Vores fælles rejse har nu ført os gennem DGNB-systemet og Rådet for Bæredygtigt Byggeris skematiske analyser og pointsystem. Der har været meget dialog og utallige afprøvninger og arkivbesøg både for tegnestuen og Barfoed Group. Alt dette er nu blevet dokumenteret i en rapport på over 300 sider plus bilag. Det har været omfattende, men bestemt også lærerigt.
Munkebjerg Park står forventeligt færdig til maj 2026, når 5. etapes 118 boliger står færdige – 37 af dem som taglejligheder bygget ovenpå eksisterende bygninger. Til den tid har udviklingen af bydelen strakt sig over mere end 18 år og gennem en proces af seks lokalplaner/lokalplantillæg.
Certificering kommer ikke af sig selv
En certificering kommer ikke ud at det blå og er ifølge Flemming Frost blevet en realitet på baggrund af et længerevarende samarbejde med Barfoed Group.
Læs også: Guld og Hjerte til gammelt kornlager: “Ville aldrig kunne bygge sådan en bygning i dag”
– Efter mit første besøg på Munkebjerg tilbage i 2006, begyndte vi et projekt med ungdomsboliger i regi af Barfoed. På det tidspunkt kunne ingen forestille sig, at det ville udvikle sig til en helt ny bydel. Nu, i 2024, står vi her med resultatet. Det her kunne lade sig gøre med en visionær bygherre. Det fælles mål var fra start at skabe rammen for livskvalitet på alle niveauer.
Ud over Munkebjerg Park med op mod 1.000 boliger har Barfoed Group også opført Munkebjerg Business Park med 5.300 kvm kontorer samt en dagligvareforretning.
Læs også: Top10: Største bygherrer i Region Syddanmark
Med byggestart i 2025 opføres 2. etape af erhvervsparken på 8.000 kvm kontor, coworking space & kontorhotel, hotel, undervisning eller virksomheder indenfor sundhed – som domicil eller flerbrugerhus. Dette projekt forventes at stå færdigt i starten af 2027, viser et opslag i Byggefaktas SMART, der giver et overblik over bygge- og anlægsprojekter i Danmark.