– En ny æra, lød det fra moderator på årets Building Green København, Nina Koch Ørvad, da hun præsenterede indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.
Ordene henviste til de kommende års udfordringer, krav og ændringer, der allerede er ved at ske, underbygget af forårets indgåede, brede politiske aftale om en national strategi for bæredygtigt byggeri.
Læs også: Building Green åbner dørene til en grønnere fremtid
Handlingsplanen for bygge- og anlægssektoren bygger oven på en række af de politiske aftaler, som allerede er indgået i denne regeringsperiode, der direkte eller indirekte skal bidrage til at reducere udledningen fra byggeriet frem mod 2030 med henblik på at nå 70 procentmålsætningen.
– Vi befinder os midt i en klimakrise, og vi har derfor ikke tid til at vente på, at andre gør noget. Men samtidig er det også vigtigt, at der med de tiltag og krav, der gøres og indføres, stadig kan bygges, sagde ministeren og tilføjede, at selvom man kunne mene, at aftalen ikke var ambitiøs nok, er der brug for flere erfaringer, før der stilles flere krav.
Alle skal med – også i Norden
Kaare Dybvad Bek understregede vigtigheden af, at alle aktører, store som mindre, skal anvises således, at de kan imødekomme den kommende tids skærpede krav – for dermed fortsat at sikre kvaliteten i byggeriet.
Ministeren talte også om det nordiske samarbejde, hvor Danmark kan drage stor nytte af nabolandenes erfaringer inden for blandt andet træbyggeri.
– Men der skal være plads til alle materialer, skyndte han sig at tilføje.
Balance i krav om dokumentation
Derudover mente Kaare Dybvad Bek, at der skulle en kulturændring til – en ændring, der fra politisk hold ligeledes skal anvises – i udrulningen af digitaliseringen, som er afgørende for at styrke dokumentationen.
– Der skal dog være en balance i, hvor meget der skal dokumenteres, for kravene hertil skal heller ikke standse byggeriet.