LCA: Ny regnemodel giver gennemsigtige data

Med en ny regnemodel er det nu muligt at yde detaljeret rådgivning om livscyklusvurderinger (LCA) for bygninger. Virksomhederne bag stiller gerne regnemodellen til rådighed for branchen.
Modulproducenten Scandi Byg har allerede opbygget erfaringer med de beregninger, der ligger til grund for en livscyklusvurdering. Virksomheden kan derfor allerede tidligt i processen gå i dialog med bygherrer om f.eks. mere miljøvenlige materialevalg.
Modulproducenten Scandi Byg har allerede opbygget erfaringer med de beregninger, der ligger til grund for en livscyklusvurdering. Virksomheden kan derfor allerede tidligt i processen gå i dialog med bygherrer om f.eks. mere miljøvenlige materialevalg.

Fra den 1. januar 2023 skal der udarbejdes en livscyklusvurdering (LCA) af alle byggerier i Danmark, hvilket stiller nye krav til de danske byggevirksomheder.

For at være på forkant har den nordjyske modulproducent Scandi Byg i samarbejde med søsterselskabet MT Højgaard Projektudvikling udarbejdet en ny regnemodel for virksomhedens modulbyggerier i programmet LCAbyg 5, der gør det muligt for virksomheden at yde detaljeret rådgivning om livscyklusvurderinger for bygninger.

Programmet laver detaljerede beregninger på hele byggeriets livscyklus. Det vil sige alt lige fra fremskaffelse af råvarer, produktion af byggematerialer, energi- og ressourceforbrug ved drift og vedligehold til bortskaffelse og eventuelt genanvendelse af bygningsdele samt byggematerialer.

Mærker øget fokus på bæredygtighed

Begge virksomheder mærker tydeligt det øgede fokus på bæredygtighed i byggeriet specielt i forhold til bygningers klimapåvirkning, og modulproducenten benytter derfor selv modellen.

Programmet er langt hurtigere til at beregne et byggeris miljøprofil og ressourceforbrug samt dokumentere forskellige materialers miljøpåvirkning, og det er derfor blevet langt enklere for modulproducenten at vejlede bygherrer om, hvor der kan spares CO2 i et byggeprojekt.

– I vores regnemodel er alle primære konstruktioner som fundamenter, gulve, vægge, lofter og facader modelleret, så det er let og overskueligt at få et samlet overblik over byggeriet. Det betyder, at vi allerede fra projektstart kan rådgive og gå i dialog med bygherrer om mere klimavenlige løsninger og begrænse udledningen af CO2 i deres byggeprojekter, siger Joan Bruun Thiesen, der er arbejdsmiljø- og bæredygtighedschef hos Scandi Byg.

Hun fortsætter:

– Byggebranchen har brug for gennemsigtige data, så der kan træffes bæredygtige beslutninger indenfor klimapåvirkning på et faktabaseret og åbent grundlag. Derfor udarbejdede vi en regnemodel på vores modulbyggerier, således vi meget præcist og hurtigt kan dokumentere alle detaljer, siger Joan Bruun Thiesen og tilføjer, at Scandi Byg gerne deler regnemodellen med andre, der er interesserede i at benytte den.

Læs også: Realdania By & Byg deler livscyklusvurderinger fra istandsættelser af historiske ejendomme.

Minimerer risikoen for fejlkilder

Modulproducenten har gennem mange år arbejdet målrettet med miljøvenligt byggeri og anvender blandt andet Svanemærket og DGNB-certificeringen, som kræver en livscyklusvurdering.

Hidtil har det været tidskrævende at foretage den type beregninger, fordi der ved hvert byggeri blandt andet skulle indhentes miljøvaredeklarationer (EPD), der dokumenterer byggevarers miljømæssige egenskaber, men den nye regnemodel gør det væsentligt lettere.

– Vi har nu en fast grundmodel, der kan tages udgangspunkt i, så vores rådgivere ikke behøver at modellere konstruktionerne fra bunden af hver gang med de fejlkilder, det kan give. Det er til gavn for både vores kunder og byggebranchen, slutter Joan Bruun Thiesen.

Relateret indhold