Kritik: Stor vækst i brug af certificeret træ, men Svanemærket er en stopklods

Over 80 procent af træet, som industri og byggebranche bruger, er nu certificeret. Men Svanemærket afviser brug af mange slags tropisk træ og gør det svært at nå helt i mål, mener foreningen Træ i Byggeriet.

Hele 83 procent af træ til produktion og byggeri i Danmark er nu certificeret. Det er det glade budskab fra foreningen Træ i Byggeriet, som henviser til en ny undersøgelse foretaget af Niras for Træ- og Møbelindustrien.

Den viser også, at 69 procent af de adspurgte virksomheder i den primære værdikæde har oplevet en stigning i deres forbrug af certificeret træ de sidste fem år. I den sekundære værdikæde med møbel- og byggevareproducenterne er det tilsvarende tal 57 procent.

– Undersøgelsen viser, at det går den rigtige vej med andelen af certificeret træ. I løbet af en periode på blot fem år er der sket en forholdsvis stor udvikling på området, lyder det fra sekretariatsleder i Træ i Byggeriet, Lauritz Rasmussen.

Men der er dog en sten skoen for foreningen, som arbejder på at fremme brug af træ i byggeriet.

– Selvom vi er nået langt i forhold til dokumenteret bæredygtighed i form af certificeringer, kan vi komme endnu længere. I den forbindelse er det vigtigt også at fokusere på nogle af de udfordringer, vi desværre fortsat oplever i forhold til at skaffe certificeret træ både fra Danmark og udlandet.

Vi har brug for større udbud af tropisk træ

En af udfordringerne står der Svanemærket på, og det er Keflico, et af foreningens medlemmer, der formulerer den.

– Svanemærket har lige nu mange tropiske træarter på sin forbudsliste. Også selvom der er tale om FSC- eller PEFC-certificeret træ. Det betyder, at mange ikke importerer træarter fra blandt andet Amazonas, selvom de er vidt udbredt, siger kommerciel direktør i Keflico, Camilla Hyldgaard Thomsen, der også er bestyrelsesmedlem hos Træ i Byggeriet, og fortsætter:

– Det sætter sine begrænsninger i forhold til at øge udbuddet af certificeret træ og anvende træ fra verdens tredjelande, som ellers har mange fordelagtige egenskaber. Blandt andet har det en utrolig lang holdbarhed, når man anvender det til eksempelvis facader og terrasser, og det gavner derfor på mange forskellige parametre at øge anvendelsen.

Camilla Hyldgaard Thomsen er også bestyrelsesmedlem i Dansk Træforening, hvor målsætningen er, at 95 procent af det importerede træ skal være certificeret i 2025. Ifølge foreningen var 89 procent af importeret certificeret træ bæredygtigt i 2020 og dermed højere end de samlede 83 procent.

Men andelen kunne løftes yderligere, hvis blot Svanemærket vil tillade brug af certificeret tropisk træ i mærkningsordningen.

Svanemærket: Vi forbyder ikke al tropisk træ, kun det udrydningstruede

Forelagt kritikken, oplyser Miljømærkning Danmark, der står bag Svanemærket i Danmark, at det ikke er al tropisk træ, man er imod, blot de udrydningstruede arter.

– Det er meget glædeligt, at andelen af certificeret træ stiger. Og i den forbindelse er det vigtigt at slå fast, at Svanemærket overordnet støtter FSC’s og PEFC´s tilgang om at fremme ansvarligt skovbrug – og at Svanemærket altid stiller krav om en høj andel certificeret træ. Det gælder også i Svanemærkets krav til nybyggeri, forklarer Heidi Bugge, kriteriechef i Miljømærkning Danmark.

Hun understreger, at Svanemærket har stor fokus på at bevare biodiversitet – herunder at beskytte klodens tilbageværende Intact Forest Landscape-områder samt udrydningstruede arter.

– Derfor udelukker Svanemærket en række truede arter. Og når man bruger tropisk træ, skal man være endnu mere opmærksom på truede træarter. Her er formålet med Svanemærkets træliste at sikre, at skovdrift ikke sker på bekostning af biodiversitet, siger Heidi Bugge.

– Det er dog vigtigt at understrege, at det ikke er tropisk træ som sådan, der er udelukket i Svanemærkets krav. Det er kun de udrydningstruede arter. Det vil sige, at der findes flere arter, der kan anvendes i svanemærkede produkter.

Relateret indhold