I Syddjurs Kommune har man et klart mål om, at både nybyggeri og renovering skal være bæredygtigt. For at sikre dette, har byrådet nu godkendt en ny bæredygtighedsstrategi for kommunale ejendomme.
Allerbedst vil det være, hvis der bygges så lidt nyt som muligt. Hvis der alligevel bygges, skal der bygges med så få kvadratmeter som muligt og med den mest optimale udnyttelse af pladsen. Hvis der absolut skal bygges, lyder målsætningerne i bæredygtighedsstrategien således:
– Kloge kvadratmeter: At opnå optimal udnyttelsesgrad af kommunens bygninger
– Holdbarhed: At imødekomme høje standarder for vedligehold og holdbarhed
– Ressourceeffektivitet: At nedbringe CO2-aftryk f.eks. ved benyttelse af biogene materialer samt genbruge og genanvende materialer, inventar og byggeaffald
– Vild natur og biodiversitet: At sikre høj biologisk kvalitet af de ikke bebyggede arealer
Et tydeligt signal til alle entreprenører
Kommunen anerkender, at den nye strategi vil betyde, at der er byggeri og anlægsprojekter, som bliver dyrere, f.eks. hvis der skal genbruges mursten fra en bygning, som nedrives, fremfor at købe nye sten.
Læs også: DGNB-mærket skole bliver byens samlingspunkt
I andre situationer vil strategien gøre det enkelte projekt billigere, selvom kommunen prioriterer et ambitiøst bæredygtighedsniveau. Dette gælder f.eks., hvis det er muligt at nedskalere antallet af kvadratmeter, som man eksempelvis gør i det kommende Rønde Børnehus, hvor der er stort fokus på benyttelse af udearealer som overgangszoner og beskyttede arealer.
I projektet kan tre totalentreprenørteams i en omvendt licitation søge midler fra en pulje til afprøvning af nye innovative bæredygtige løsninger som f.eks. alternative fundamenttyper, design for adskillelse, genbrug af byggematerialer og dokumentation af genbrug.
Læs også: PFA-ejendomme for over 15 milliarder opfylder EU-taksonomi
Formand for udvalget for Natur, teknik- og miljøudvalget, Kim Lykke Jensen, siger om den nye bæredygtighedsstrategi:
– Vores nye bæredygtighedsstrategi for kommunale ejendomme sætter tydelige mål for, hvordan vi ønsker at bygge og renovere kommunale ejendomme. Strategien sender et tydeligt signal til alle entreprenører om, at vi tager klimaaftryk, bæredygtighed og genanvendelse alvorligt. Det skal tænkes ind i de tilbud, som vi modtager i forbindelse med kommende kommunale byggerier.