Det er svært i disse at undgå ordet ‘bæredygtighed’. Det har det måske været længe, men med COP26 i Glasgow og Building Green København er den grønne omstilling og i særdeleshed byggeriet, der i Danmark står for ca. 40 % af CO2-udledningen i fokus.
Men hvordan går det så egentlig med bæredygtigheden for byggeriet i Danmark?
Læs også: Building Green åbner dørene til en grønnere fremtid
Det er der mange, der gisner om, men de færreste ved det. Blandt de få er analyse- og researchvirksomheden Byggefakta, der netop har præsenteret en rapport, der baserer sig på data registreret i Byggefaktas Projektdatabase, der indeholder detaljerede informationer om aktive, planlagte og afsluttede byggeprojekter. Rapporten tager udgangspunkt i 13.000 individuelle projekter fra databasen, som har registreret byggestart i perioden 2020-2022:
– Fra 2020 til 2021 er der sket en markant stigning inden for byggeri med bæredygtighedstiltag. Hvor der i 2020 blev igangsat byggerier for 28,6 mia. kr., er der i 2021 byggerier for 43,8 mia. kr., fortæller adm. direktør Thomas Bejer-Andersen, Byggefakta.
– Heraf er hovedparten allerede igangsat, men det reelle tal kan blive lidt lavere, hvis nogle af byggerierne med planlagt start i årets sidste måneder bliver forsinket. Samtidig ligger summen af byggerier uden bæredygtighedstiltag på ca. 22 mia. kr. begge år. Så selv med forbehold for forsinkede byggerier kan det konkluderes, at der sker en kraftig udvikling i retning af mere bæredygtigt byggeri mellem de to år.
Mere jævn udvikling mellem øst og vest
Thomas Bejer-Andersen fortæller, at når man kigger ind i det kommende år, vil der ske en mere jævn fordeling mellem øst og vest i andelen af byggerier med bæredygtighedstiltag:
– Regionerne øst for Storebælt står i 2022 til et kraftigt fald i andelen af byggeri med bæredygtighedstiltag til et niveau under 2020. I vest er den generelle tendens mere klar i retning af mere byggeri med bæredygtighedstiltag. Et tredje element i udviklingen er, at der det kommende år er planlagt færre byggerier i milliardklassen, og de helt store byggerier bliver oftere certificeret eller bygget med lavenergi-krav.
Fra 30 mio. til flere milliarder
Projekterne omfatter alt lige fra mindre renoveringer på landsbyskoler til opførelse af broforbindelser og arenaer i milliardklassen. Projektdatabasen dækker både offentlige og professionelle private byggerier. Data omfatter både ny-, til- og ombygninger, ind- og udvendige renoveringer samt anlægsarbejde. Totalsummen for et byggeprojekt registreres i statistikken i den måned, hvor byggeriet igangsættes.
Projekterne danner grundlag for en analyse, der giver overblik over udviklingen af forskellige bæredygtighedstiltag både inden for type af byggeri, geografiske områder og ud fra bygherretyper. Ligeledes giver rapporten indsigt i de største byggerier med bæredygtighedstiltag og viden om, hvem de største aktører er inden for de bæredygtige byggerier.
Tal og statistikker omfatter 1.717 af de største nybyggerier med anlægssum på mere end 30 mio. kr., og tilsammen har projekterne en byggesum på 211 mia. kr.
Find rapporten her.