Ingen grund til at bygge flere vindmøller end allerhøjst nødvendigt

En varmebesparelse i bygningsmassen på 10 procent i 2030 vil ifølge Frank Larsen være en bedre forretning i størrelsesordenen 6 milliarder kroner om året i forhold til at producere grøn energi for at dække et højere energibehov.
Frank Larsen mener fortsat der er god i at energirenovere i dansk byggeri frem for at bygge nyt. Foto: Jakob Tilma
Frank Larsen mener fortsat der er god i at energirenovere i dansk byggeri frem for at bygge nyt. Foto: Jakob Tilma

40 procent af det danske energiforbrug finder sted i vores bygninger, og ifølge direktør i Rockwool Nordics, Frank Larsen, er der stadig masser af bygninger, der kan sende energiforbruget ned og dermed sænke CO2-aftrykket. Og den eksisterende bygningsmasse har nøglen til at nedbringe CO2-belastningen væsentligt.

– Hvis vi kigger på co2-regnskabet for en bygning igennem dens levetid, så er det egentlig kun 30 procent af CO2-udledningen fra den bygning, som kommer fra opvarmning og drift af bygningen. De resterende 70 procent kommer fra opførslen af bygningen, fortæller Frank Larsen til Dagens Byggeri, og hos Rockwool i Hedehusene har man blandt andet af den årsag påbegyndt renoveringen af kontorbygningerne fra 1974 i stedet for at bygge et nyt domicil.

Statens Byggeforskningsinstitut udgav i 2017 rapporten “Bygningers indlejrede energi og miljøpåvirkninger”, hvor man kiggede på energiforbruget i hele bygningens livscyklus, og her vurderes det, at cirka 72 procent af energiforbruget i en kontorbygnings levetid kan henføres til opførelsen af bygningen, og for parcelhuse udgør byggematerialerne 59 procent af bygningens bidrag til den globale opvarmning. Først omkring 40 år efter opførelsen af en bygning nærmer energiforbruget fra driften sig det indlejrede energiforbrug.

Energirenovering betaler sig

Hos Rockwool vil man gøre noget seriøst ved CO2-udfordringen – både ved markant at reducere klimaaftrykket fra produktionen og ved energieffektivisering af bygninger, og her mener Frank Larsen renoveringer er det bedste sted at starte, for ser man på CO2-regnskabet, så er vejen frem ikke bare at rive ned og bygge nyt.

– Det kan meget bedre betale sig at energirenovere sådan en bygning, fordi, du har allerede betalt 70 procent af CO2-regningen, siger Frank Larsen og henviser til, at Danmark skal være et foregangsland i forhold til at udnytte den eksisterende bygningsmasse, så for ham handler renovering af bygninger om den samlede gevinst for klimaet, og ikke blot den besparelse en forbedret isolering kan give.

– Vi ser jo at Danmark er foregangsland på den grønne agenda i rigtig mange sammenhænge, og specielt når man taler om vedvarende energi har vi jo udviklet nogle teknologier som virkelig finder bred anvendelse. Hvis vi kigger på energieffektivisering, som jo er på vores agenda, så mener vi ligeledes, det er tilfældet.

God samfundsøkonomi

Selvom flere og flere bygninger bliver mærket som energivenlige, så er det vigtigt også at se på, hvordan vores energimanagement kan blive endnu bedre. Og skal vi gøre os håb om at nå ambitionen omkring en 70 procents CO2-reduktion inden 2030, så er det også vigtigt, ikke at skabe mere grøn energikapacitet end nødvendigt for eksempel i form af vindmølleanlæg og solcellefarme.

– Hvis man isolerer bedre i bygninger og derved opnår en varmebesparelse på 10 procent, så vil det samfundsøkonomisk være en bedre forretning i størrelsesordenen 6 mia. kroner om året, i forhold til, hvis man blot producerer vedvarende energi for at dække det behov, lyder vurderingen fra Frank Larsen og pointerer, at der skal investeres intensivt i bekostelig infrastruktur for at forsyne de mange nye forbrugere i form af varmepumper og elbiler.

– Man skal ikke kigge på vedvarende energi alene. Det er utrolig vigtigt at det bliver set i en sammenhæng med, at vi skal energibespare der, hvor det kan betale sig samfundsøkonomisk. Der er ingen grund til at bygge flere vindmøller end allerhøjst nødvendigt, fortæller Frank Larsen og uddyber, at det også koster på de globale CO2-regnskab at bygge solpaneler og vindmøller, så der er ifølge ham stadig god fornuft i at optimere vores energiforbrug.

– Teknologien har vi i landet nu: vi har grøn energi, vi har energieffektivisering – ikke kun på isoleringssiden, men Grundfos og Danfoss leverer pumperne, varmesystemerne og styresystemerne. Vi har Velux som en god producent af vinduesløsninger til at skabe et super-godt indeklima, samtidig med at du har lys og luft i dine bygninger – vi har hele pakken, siger Frank Larsen som glæder sig over, at der er en god kommunikation imellem de danske producenter af energieffektive byggevarer.

– Vi arbejder alle efter den samme agenda med at skabe et godt, bæredygtigt byggeri, som borgerne vil opholde sig i med endnu større tilfredshed end de gør i dag, lyder det fra Frank Larsen om fremtidens byggerier, som ifølge Rockwool altså sagtens kan skabes på et fundament af en kontorbygning fra 1974.

Relateret indhold