Testcenter, vidensbank og udstillingslokale. JCN Bolig kunne i denne uge officielt indvie sit nye bæredygtighedscenter kaldet Hvordan, der er placeret i totalentreprenørselskabets lokaler i Aarhus. Her mødte de 20 samarbejdspartnere op for at præsentere de fremmødte investorer for, hvordan vi i fremtiden kan bygge mere bæredygtigt.
For hvordan skal fremtidens byggeri opføres? Det er et spørgsmål, direktionen hos JCN Bolig har hørt mange gange. I starten af året kom spørgsmålet dog tre gange i træk med få dages mellemrum fra tre store danske investorer, bl.a. PKA Pension, der ligesom andre investorer har forpligtet sig til at reducere CO2-udledningen i relation til ‘CO2 roadmap’ koblet på Paris-aftalen.
Pensionsselskabet udfordrede tilmed boligentreprenøren til selv at gå forrest og vise vejen, og det gør entreprenørvirksomheden så nu med bæredygtighedscentret, der skal vise, hvordan bygge- og anlægsbranchen kan omsætte verdensmål til hverdagsmål.
Det er nemlig den reelle aktuelle udfordring: Hvordan vi i praksis skal bygge i fremtiden. Her i det nye center kan rådgivere og leverandører vise kunder og investorer, at man godt kan bygge med et stærkt reduceret CO2-aftryk.
Otte måneder undervejs
Dialogen med investorerne samledes til tanker, samtidig med, at JCN Bolig ‘stod foran en transformation fra Orange til Grøn’, som virksomhedens adm. direktør Flemming V. T. Rasmussen udtrykker sig med henvisning til virksomhedens profilfarve.
For omstillingen skal foregå i hovederne på alle medarbejderne. Derfor blev beslutningen effektueret i foråret. Centret har været otte måneder undervejs og er altså nu en realitet.
– I et samarbejde med 20 leverandører skal vi alle omstille os til en mere bæredygtig verden. Og vi skal give investorerne tryghed i maven til, at man godt kan bygge iht. CO2 reduction roadmap i fremtiden. Også stadig et trygt byggeri. Det er intet mindre end ambitionen bag Hvordan, sagde adm. direktør Flemming V. T. Rasmussen i forbindelse med indvielsen.
Vejen er stadig lang
Fra åbningen var interessen stor. Inspirationen kom bl.a. fra nogle af de første CO2-reducerede projekter, bl.a. Gammelhavn i Vejle, Kulturtorvet i Allerød, Sommariva i Helsingør og bebyggelsen Made in Aarhus i Lisbjerg, der var præsenteret på plancher i den 500 kvm store, bæredygtige legeplads.
Vejen er dog lang endnu. Branchens udledning skal generelt halveres på få år. Hvordan vil således være aktuel i mange år endnu, og der satses på løbende at ajourføre centret med branchens nyeste ideer og tiltag.