Hofor om at skærpe krav til nybyg: “Vi ser det som vores pligt”

I 2040 skal forsyningsselskabet være CO2-neutralt, og det betyder, at har indført flere krav gældende fra i år.
Her ses en del af de ca. 144.000 mursten fra moderniseringen af Værket ved Søndersø, som Hofor har valgt at rense og genbruge for at spare CO2.
Her ses en del af de ca. 144.000 mursten fra moderniseringen af Værket ved Søndersø, som Hofor har valgt at rense og genbruge for at spare CO2.

Bygge- og anlægsbranchen er som bekendt en af de største CO2-udledere og har samtidig et stort forbrug af ressourcer.

Derfor har Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, valgt at stille skrappere krav, end loven kræver, til mere bæredygtighed i nye bygninger – allerede gældende for år, forklarer direktør for Byggeri og Anlæg, Søren Birch:

– Hofor har bygge- og anlægsaktiviteter for mindst 30 mia. kroner de næste 10 år, og derfor er det et naturligt sted at sætte ind i bestræbelserne for at nå Hofors mål om at være CO2-neutral i 2040.

Flere krav er indført

Forsyningsselskabet har bl.a. indført, at nye bygninger skal have lavet en livscyklusanalyse og formuleret konkrete mål for, hvor meget CO2 bygningerne må udlede gennem deres levetid:

For opvarmede bygninger så som driftscentre, som allerede er omfattet af klimakrav i bygningsreglementet, har selskabet indført et krav om, at de maks. må udlede otte kg CO2 per m2 om året. Kravet i lovgivningen til nybyggeri er i øjeblikket 12 kg CO2, som dog bliver gradvist sænket de kommende år.

For øvrige bygninger, herunder bygninger til tekniske anlæg, som der i dag ikke er krav til i lovgivningen, har man indført krav om, at de maks. må udlede 12 kg CO2 per m2 om året.

Læs også: Hofor hyldes for sit store bidrag til Københavns udvikling

Desuden skal nye bygninger være guldcertificeret efter DGNB-systemet:

– Indførelsen af krav om DGNB-guldcertificering sikrer, at Hofors nybyggeri har en bred tilgang til bæredygtighed og ikke kun fokuserer på CO2-udledning. Det understøtter vores mål for klima og samtidig også vores mål for miljø, arbejdsmiljø og energieffektivisering, siger Søren Birch.

Ligeledes har man tilsluttet sig klimainitiativet Reduction Roadmap.

Læs også: Reduction Roadmap til branchen og politikerne: “Nok snak – der er brug for handling”

– Vi ser det som vores pligt hele tiden at lede efter muligheder for at sætte yderligere tempo på den grønne omstilling, også selvom vores erfaringer viser, at de byggerier, vi opfører i Hofor, allerede udleder mindre end kravene i bygningsreglementet, siger Søren Birch.

Han tilføjer, at da bygninger kun udgør en lille del af selskabets samlede anlægsaktiviteter, arbejder selskabet de kommende år på også at indføre bæredygtighedskrav ifm. sine øvrige anlægsaktiviteter som f.eks. rørlægning og byggeri af produktionsanlæg.

Relateret indhold