Det vakte opsigt i byggebranchen, da Ikano Bolig sidste efterår præsenterede LCA-beregningen for de fire eksempelrækkehuse, der indgår i Villum Fonden og Realdanias fælles initiativ, Boligbyggeri fra 4 til 1 planet. Det er rækkehuse, som skal opføres i bydelen Vinge i Frederikssund. Beregningen rammer blot 2,0 kg CO2-ækvivalenter pr. kvadratmeter pr. år. Et tal, som ligger markant under såvel kravene i bygningsreglementet som i den frivillige bæredygtighedsklasse.
Rækkehusene ligger ligeledes under de 2,5 CO2-ækvivalenter pr. kvadratmeter pr. år, som Boligbyggeri fra 4 til 1 planet har som målsætning i 2030. At det er lykkedes at komme så langt ned skyldes ifølge Lone Lindgård Laursen, der er bæredygtighedschef i Ikano Bolig, at man har grebet opgaven an anderledes end normalt.
– Vi har sat projektet i gang med et LCA-drevet design og er gået målrettet efter klimatallet. Først derefter har vi set på økonomien. Det er fuldstændig den omvendte verden, for normalt kan man ikke bruge lang tid og prøve ting af, som kan være både dyrere og mere risikofyldt. Man plejer at stoppe inden, for ellers løber antallet af rådgivertimer hurtigt op, siger Lone Lindgård Laursen.
Bygger på fem dogmer
Det er en af grundene til, at man har lavet fem dogmer. Blandt andet fordi, man godt vidste, at en LCA-baseret designproces kræver flere rådgivetimer, hvilket også er hele årsagen til, at Realdania og Villum Fonden er gået med ind i eksempelbyggeriet. Deres forudsætning er at afprøve disse ting af, men dogmerne er endvidere med til at holde Ikano fast i sporet.
Ikano Boligs fem dogmer handler om økonomi, klima, innovative byggeprincipper, holdbar arkitektur og biogene materialevalg. Eksempelbyggeriet er en del af Bakkekvarteret et større udviklingsområde med op til 230 boligenheder i det sydlige Vinge, og det forventes at kaste læring af sig, som både Ikano Bolig selv og resten af branchen kan tage med videre i rejsen mod en mere bæredygtig byggebranche.
Meget tidlig inddragelse
Ikano Bolig er gået målbevidst efter rådgivere, som har været engageret i klimadagsordenen og arbejdet med biobaserede materialer i en årrække og desuden var parate til at gå de ekstra skridt, den alternative tilgang kræver.
– Det gjorde, at vi hurtigere kunne komme ud over stepperne. De vidste også, hvem i deres bagland, de skulle trække på. Både med hensyn til leverandører og i forbindelse med spørgsmål til f.eks. brand og statik, siger Lone Lindgård Laursen.
Hun bakkes op af Julie Juhl Jakobsen, der som senior projektleder har drevet eksempelprojektet:
– Vi har inddraget de rigtige mennesker meget tidligt. Entreprenøren var f.eks. med allerede i skitseprojektet, fordi han skulle føle sig som en del af hele projektet. Han har også skrevet under på dogmerne omkring pris og bygbarhed. Så vi har alle sammen kørt efter den samme dagsorden og det samme mål. Vi er fælles om ejerskabet til projektet. Det har været ekstremt vigtigt, siger hun.

Skal være villig til at lære
I valget af rådgivere har Ikano Bolig haft som kriterie, at virksomhederne skulle være parat til at investere de nødvendige timer i at tilegne sig yderligere viden. Netop det med, at selv erfarne folk ikke ved alt, men er villige til at lære, har været en stor del af processen. Ved workshops mellem bygherre og rådgivere har præmissen været, at det skulle siges højt, hvis der var noget, man ikke vidste.
– Vi har fra første møde sat den ramme, at de, der sad ved bordet skulle have beslutningsmandatet, så vi sikrede en effektiv fremdrift. Og at det samtidig var vigtigt at sige, hvis der var noget, man ikke vidste. Vores forventning var, at alle bød ind med viden, men at det var okay at sige, at ’det ved jeg ikke, det skal jeg lige hjem og undersøge.’ For der var jo masser af ting, som ingen af os vidste. Det skabte rum for en ret fri snak, siger Julie Juhl Jakobsen.