Personprisen uddeles til en ildsjæl, som arbejder dedikeret med bæredygtighed, mens Produktprisen hædrer et produkt, der bidrager til et grønnere byggeri. Det er vigtigt at anerkende frontløbere og de gode projekter, lyder det fra Marianne Meyer Jakobsen Netværksleder i InnoBYG, der står bag Det Bæredygtige Element sammen med Building Green:
– Da vi stiftede prisen “Det Bæredygtige Element” sammen med Building Green tilbage i 2014, var der brug for at sætte fokus på de ildsjæle, som hver dag går forrest for at gøre bygge- og anlægsbranchen mere bæredygtig. Det er der stadig. For selvom der er sket meget, også nu, hvor Den Frivillige Bæredygtighedsklasse er lanceret, så er der stadig brug for at anerkende frontløberne og ikke mindst vise de gode eksempler, for branchen er stadig ikke i mål med den grønne omstilling, siger Marianne Meyer Jakobsen, Netværksleder i InnoBYG.
EcoCocon vinder Produktprisen
Produktprisen gives i år til EcoCocon, der har lavet et modulsystem af FSC-certificerede trærammer og halm, beregnet til ydervægge og selvbærende op til fire etager. Halmelementer præsenterer en løsning til at reducere indlejret CO2 i nye bygninger. Elementerne er Cradle to Cradle og Passivhus certificeret. EcoCocons elementer er lavet af 98 procent naturlige, fornybare materialer. Produktet er desuden økonomisk konkurrencedygtigt.
– Vi er virkelig overraskede og glade, stolte og taknemmelige over at vinde Det Bæredygtige Elements produktpris på Building Greens 10-års fødselsdag med vores præfabrikerede ydervægsmodul EcoCocon. Det bæredygtige byggeri er på vej ind i en ny fase. Vi skal flytte blikket fra energioptimering til det samlede bæredygtige impact, med fokus på materialernes klima- og miljø- samt sundhedsmæssige påvirkninger. Og vi skal i særdeleshed ændre mindset i forhold materialernes betydning. Prisen retter et stort spotlight på vores produkt og vores mission: at gøre byggebranchen til en del af klimaløsningen i stedet for en del af problemet. Det tager vi imod med stor ydmyghed, og vi glæder os til at sætte yderligere turbo på, siger direktør i EcoCocon, Lars Keller
Signe Sand vinder Personprisen
Vinderen af Personprisen 2020 har bevist sig som en ildsjæl, græsrod og pioner i sit arbejde med at sætte det bæredygtige byggeri på dagsordenen. Signe Sand er uddannet arkitekt og stiftede i 2019 Byggeriudvalget under Den Grønne Studenterbevægelse. Hun fik hurtigt opbygget en gruppe af passionerede, klimabevidste unge omkring sig i et fælles mål – at sikre en bæredygtig omstilling af byggebranchen. For som hun selv nævner, er byggebranchen et godt eksempel på, at klimakrisen er et strukturelt problem, der kræver strukturelle løsninger.
Signe Sand vil dog ikke tage hele æren for arbejdet:
– Selvom det hedder personprisen, tror jeg alligevel at jeg er så heldig at stå her på vegne af mange aktive unge i Den Grønne Studenterbevægelse. Tusind tak til InnoBYG og Building Green for denne anerkendelse af den politiske betydning de grønne bevægelser har haft i Danmark, nu også på byggeområdet.Det har ikke været helt let at udvælge vinderne, for der har være mange gode nominerede at skulle vælge imellem, siger hun.
– I år har vi haft seks værdige vindere – tre i hver kategori – og juryen har været på hårdt arbejde. I princippet kunne de alle have vundet, så det er marginalerne som er afgørende, når EcoCocon og Signe Sand løber med titlerne. Stort tillykke til dem begge, siger Marianne Meyer Jakobsen, Netværksleder i InnoBYG.
Priserne blev uddelt til streamingen af Building Green af fagjurymedlem Lone Feifer, direktør for bæredygtigt byggeri i Velux. Fagjuryen består i øvrigt af Lasse Lind, Partner og Arkitekt MAA i GXN, Harpa Birgisdottir, BUILD, Kasper Lynge Jensen, Aarhus School of Engineering, Niels Bjørn, URBAN og Tina Saaby Madsen, Stadsarkitekt i Gladsaxe Kommune.