Hele to ildsjæle løber med Det Bæredygtige Element

Under store klapsalver og med uddeling af både rosende ord og små træhuse af genbrugstræ, blev Det Bæredygtige Element uddelt på Building Green
Anders Sørensen, forretningsudvikler hos Enemærke & Petersen og Anne Beim, professor på Det Kongelige Akademi - Arkitektur, løb i fællesskab med året bærdedygtige personpris.
Anders Sørensen, forretningsudvikler hos Enemærke & Petersen og Anne Beim, professor på Det Kongelige Akademi - Arkitektur, løb i fællesskab med året bærdedygtige personpris.

Priserne blev overrakt af to af jurymedemmerne, direktør for bæredygtigt byggeri i Velux og medlem af juryen Lone Feifer og partner i GXN Lasse Lind. Bag priserne står nytilkomne We Build Denmark og Building Green, der for ottende gang hædrer en særlig person og et nyskabende produkt, som har gjort en forskel, inspireret branchen og været et eksempel til efterfølgelse.

Personprisen tilfaldet i år ikke en men to personer, nemlig Anne Beim, professor på Det Kongelige Akademi – Arkitektur og Anders Sørensen, forretningsudvikler hos Enemærke & Petersen, der fra hver deres flanke – den akademiske og den praktisk funderede – arbejder stenhårdt for bæredygtighed i byggebranchen.

– Anne & Anders har skubbet på den bæredygtige agenda fra hver deres ståsted. Anne har forsket i bæredygtighed, introduceret de studerende til økologiske materialer og lært dem metoder til at nedbringe CO2. Anders har testet nye materialer og introduceret den cirkulære tankegang i flere projekter. Sammen har de skabt flere unikke uddannelsesforløb, hvor studerende arbejder med cirkulær økonomi i praksis. Det er sådanne samarbejder, som bærer den grønne omstilling frem, sagde jurymedlem Lasse Lind ved overrækkelsen.

Chief commercial officer Lasse Ravn Makne og head of operations og medstifter af Legacy, Anne Strøh, kan efter kun halvandet år i branchen hjælpe virksomheder med at minimere deres CO2-aftryk.
Chief commercial officer Lasse Ravn Makne og head of operations og medstifter af Legacy, Anne Strøh, kan efter kun halvandet år i branchen hjælpe virksomheder med at minimere deres CO2-aftryk.

Digitalt værktøj måler CO2-aftrykket

Det digitale værktøj Legacy får Produktprisen for en løsning, der måler CO2 aftrykket af bygninger, så det bliver lettere at minimere klimabelastningen for investorer og udviklere af fast ejendom. Værktøjet bruger data til at finde de mest CO2 udledende bygninger, så CO2 besparende initiativer kan målrettes de bygninger med det største behov for en indsats.

– Der er et missing link mellem dem, der bygger og dem, der investerer i fast ejendom. Programmet gør det lettere at kvantificere CO2 og dermed investere i klimavenligt byggeri, siger direktør for bæredygtigt byggeri i Velux og medlem af juryen Lone Feifer.

Legacy er udviklet af Magnus Nørbo, som fik ideen til platformen for 3 år siden. Nu drives virksomheden af fem founders og en CCO, som sammen har udviklet softwaren.

Anne Beim og Anders Sørensen var i stærk konkurrence med Christian Helweg, Råt&Godt, om personprisen, mens Frame og Søuld var de to andre nominerede til produktprisen.

Læs mere om vinderne her:

Anne Beim, professor på Det Kongelige Akademi – Arkitektur:

Har beskæftiget sig med miljømæssig bæredygtighed i byggeriet før de fleste kendte til begrebet. I hendes forskning og undervisning er miljømæssig bæredygtighed det altoverskyggende omdrejningspunkt. At arkitekturen har et etisk afsæt, er en selvfølge for Anne Beim og derfor skal arkitekturen forholde sig til klimakrisen som den vigtigste udfordring byggeriet skal løfte. Økologien er derfor afsættet i den betydelige mængde af publikationer som Anne Beim har forfattet og medforfattet over to årtier.

I hendes undervisning på det meget søgte kandidatprogram Bosætning, Økologi og Tektonik på Det Kongelige Akademi – Arkitektur danner det (absolut) bæredygtige element i alle opgaver, som stilles. Hun stiftede programmet med gode kollegaer i 2014. De studerende herfra kommer dermed til at forstå, at miljømæssig bæredygtighed ikke er en option eller et tilvalg, men derimod en præmis for formgivning som man ikke kan styre udenom. Alle skal forholde til økologien når Anne Beim sætter tonen og det danner ringe i vandet og er formativt for den næste generation af arkitekter. Anne Beim påvirker gennem sin forskning, formidling, med sine populære publikationer og gennem sin undervisning, en bæredygtig tilgang til dansk byggeri på en helt ekstraordinær vis.

Anders Sørensen, forretningsudvikler hos Enemærke & Petersen:

Har på få år fået bragt flere bæredygtighedsdagsordner i spil – ikke kun i virksomheden eller entreprenørbranchen, men også i byggeriet generelt. Hans fokus og arbejde har bestået i at medvirke i bæredygtighedsprojekter, der bevidst går på tværs af byggeriets værdikæde og parter. Det har udmøntet sig i konkret projektudvikling, strategiske virksomhedssamarbejder og medvirken i forsknings- og innovationsprojekter.

Senest har emner indenfor det cirkulære byggeri som f.eks. materialestrømme, dokumentation og etablering af nye samarbejdsmodeller/partnerskaber og arkitektoniske designstrategier været i centrum. Anders tror på sagen og har et smittende engagement. Derudover går han til den svære opgave ‘at skabe reelt bæredygtigt byggeri’ med et åbent sind og med eksemplets magt viser han, hvordan det kan lykkedes.

Legacy

Legacy er stiftet i 2020 af Magnus Nørby og fire co-founders. Legacy tilbyder ejendomsselskaber og virksomhedsejere en brugervenlig, automatiseret softwareløsning ved at måle deres CO2-udledning.

Som bæredygtighedskonsulent udarbejdede Magnus Nørbo tidligere manuelt virksomheders CO2-regnskab. Det var en omfattende opgave, der viste sig at være ensformig. Denne gentagelsesøvelse blev baggrunden for udviklingen af en softwareløsning. Løsningen gør det både økonomisk mere overkommeligt at skabe et CO2-overblik, og gør det samtidig nemmere for virksomheder aktivt at følge med og arbejde med deres indsats på klimaområdet. Løsningen er både god for virksomhedens grønne profil og bundlinje, og samfundsmæssigt har Legacy potentialet til at løfte den samlede klimaindsats.

Relateret indhold