Tendensen bredder sig stille og roligt, og nu har genbrugspladsen i Skibstrup lidt uden for Helsingør så også fået sin egen genbrugsbørs ved navn Byggezonen. Normalt er det absolut forbudt at tage ting med sig hjem fra en genbrugsplads, men Byggezonen bakker op om de mange lovmæssige tiltag, der er sat i værk med henblik på at styrke genbrug af byggematerialer. Det interessante er således, at tilbuddet ikke kun henvender sig til private, men også til det professionelle håndværkersegment.
Det er Forsyning Helsingør, der står bag initiativet, og det er blot at tage fat i en af medarbejderne på genbrugspladsen, hvis man ønsker at kigge nærmere på f.eks. fliser, vinduer, brædder eller andre byggematerialer. Eneste krav er, at altså, at man lige taler med en af de ansatte, før man fylder bagagerummet eller traileren. Ifølge Jens Bertram, der er bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør, har man allerede gjort store fremskridt med at flytte byggeaffald væk fra forbrænding og deponi og over til genanvendelse på genbrugspladserne.
– Med Byggezonen tager vi nu skridtet videre ved at fokusere på direkte genbrug af byggematerialer. Borgerne i kommunen har allerede vist, at de gerne vil give ting videre og genbruge mere. Det indikerer de tonsvis af genbrugelige genstande, der bliver givet væk i Genbrugshuset på vores genbrugsplads i Helsingør. Jeg håber, at virksomhederne og borgerne også vil tage godt imod tiltaget med direkte genbrug af byggematerialer på Skibstrup Affaldscenter; uanset om det er gør-det-selv-folket, der renoverer hus eller professionelle håndværkere, der gerne vil bygge mere bæredygtigt, siger Jens Bertram.
Alt er ganske gratis
Konceptet i Byggezonen er enkelt. Aflevér, hvad du ikke længere har brug for, og tag, hvad du kan bruge – alt sammen ganske gratis. Det vigtigste er blot, at byggematerialerne er brugbare, så andre kan bruge dem igen. Med Byggezonen placeret i midten af genbrugspladsen kan kunderne nemt holde med bilen for at læsse af eller på. Samtidig er Byggezonen indrettet på en overskuelig måde med sektioner til de forskellige byggematerialer. På den måde bliver det tydeligt for kunderne, hvor de skal aflevere byggematerialerne, og de kan hurtigt finde, hvad de er på udkig efter.
– Byggezonen er i første omgang et forsøgsprojekt, der skal køre i op til et år. Konceptet vil løbende blive evalueret, så vi kan blive klogere på, hvad der fungerer, og hvilke materialer der er interesse for. Vi starter med at tage imod de byggematerialer, der oftest ender som byggeaffald, selvom de stadig er brugbare. Det drejer sig om træ, vinduer og døre med glas, uåbnede pakker med isolering, mursten, fliser, tegl, værktøj samt mindre fittings. I løbet af forsøgsperioden kan vi vurdere, om der er behov for at ændre eller udvide ordningen med flere typer af byggematerialer, siger Jette Skaarup Justesen, der er afdelingsleder i Affald & Ressourcer i Helsingør Kommune.
Byggematerialer har et stort klimaaftryk. Derfor gør det en forskel, når byggematerialer kan bruges flere gange, hvorved og spare de primære ressourcer, som materialerne erstatter. Ifølge Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet kan man f.eks. opnå en 77 % CO2-besparelse ved at benytte genbrugt træ som bjælker og stolper frem for nyt træ, og en 98 % CO2-besparelse ved at bruge genbrugte tagsten fremfor nye. Det er altså reduktioner, som virkelig batter i klimaregnskabet.