Konsortierne:
- BusinessReuse: DTU leder konsortiet, som består af 8 partnere: Adsbøll Renovering A/S, Center for SMV, Aarhus Universitet, Dansk Standard, DTU Byg, DTU Skylab, Gate 21, Lendager Group, Rambøll
- Circle Bank: Teknologisk Institut leder konsortiet, som består af 12 partnere: CB Nordic ApS, Tredje Natur, Matter bybrix, J Jensen, HD Lab, Twentyfifty, Teknologisk Institut, Byggeri & Anlæg, Syddansk Universitet, Danica Ejendomme, Lejerbo, Middelfart Kommune, Roskilde Kommune
Byggebranchen står for 20 procent af CO2-udledningen og 40 procent af alt affald. Der er derfor stort potentiale for bedre miljø og nedsat ressourceforbrug ved øget genbrug af byggematerialer.
Den omstilling er også i gang, men det går for langsomt. Der mangler ordentlig dokumentation af de genbrugte byggematerialers kvalitet, metoder til at værdisætte dem og gode cirkulære forretningsmodeller.
Nu sætter to udviklings-konsortier mere fart på omstillingen. De er resultatet af Grand Solution initiativet fra 2020, hvor Realdania og Innovationsfonden etablerede en støttepulje til udvikling af det bæredygtige byggeri.
Genbrugsmaterialer skal klassificeres og kvalitetstestes
I det ene konsortium – BusinessReuse – går blandt andre DTU, Rambøll, Center for SMV og Gate 21 sammen om at udvikle et nyt system, der skal klassificere genbrugsmaterialer til byggeriet.
Samtidig skal der udvikles en kvalitetstest af genbrugsmaterialer lavet af beton, træ og stål, så det bliver lige så nemt og sikkert for byggebranchen at vælge genbrugsmaterialer, som det er at vælge nye materialer.
– Når man genbruger hele bygningsdele, er det muligt både at bevare selve materialerne, men også den værdi og energi, der allerede er anvendt til at fremstille dem. Derfor rummer genbrug af byggekomponenter et stort potentiale for en reduktion af CO2-udledning og for et mindre træk på naturressourcer, siger professor på DTU og projektleder for BusinessReuse, Lisbeth M. Ottosen.
– I BusinessReuse er det vores mål at indfri det store potentiale og understøtte den cirkulære dagsorden blandt andet gennem dokumentation og vidensopbygning i forbindelse med genbrug af byggekomponenter og ved at udvikle en test, der kan dokumentere den tekniske kvalitet af de brugte byggekomponenter.
Læs mere om BusinessReuse her.
Ny materialebank bliver fælles platform for branchen
Det andet konsortium – Circle Bank – består af blandt andre Teknologisk Institut, Syddansk Universitet, Danica Ejendomme og en række aktører inden for digitalisering.
Sammen skal de udvikle en materialebank for byggeressourcer med dokumenteret værdi og kvalitet. Circle Bank skal være en fælles, digital platform for branchen, hvor man som virksomhed kan finde og handle de brugte materialer.
– Circle Bank er et digitalt beslutningsstøtteværktøj for hele værdikæden indenfor offentligt og privat byggeri. Med den netop indgåede politiske aftale om bæredygtigt byggeri indføres der krav og målsætninger om at nedbringe CO2-udledning i byggeriet, bliver Circle Bank et vigtigt værktøj i at kunne levere på netop disse krav, siger Lene Brix, Matter bybrix, der er formand for projektets styregruppe.
Grand Solution
De to konsortier er udvalgt af Realdania og Innovationsfonden gennem et fælles Grand Solutions-opslag i foråret 2020.
Grand Solutions er et program i Innovationsfonden, der retter sig mod samarbejdsprojekter baseret på forskning med skarpt fokus på løsninger af stor værdi for det danske samfund.
Det er første gang, Innovationsfonden går sammen med en anden medfinansierende samarbejdspartner og anvender Grand Solutions til en bestemt faglig målgruppe.
De to konsortie-projekter, som i fællesskab skal udvikle løsninger i stor skala over de kommende år, modtager i alt 27 mio. kr. i støtte. Realdania og Innovationsfonden støtter med 17 mio. kr. og konsortierne finansierer selv med 10 mio. kr.