FRI vil have klimakampen op i gear

Foreningen af Rådgivende Ingeniører bakker Ingeniørforeningen IDA op i, at der skal rykkes på klimadagsordnen med mere end bare pæne ord.
Administrerende direktør i FRI, Henrik Garver. Foto: Henrik Eskildsen.
Administrerende direktør i FRI, Henrik Garver. Foto: Henrik Eskildsen.

Om FRI

  • Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, er brancheforening for rådgiver- og ingeniørvirksomheder.
  • FRI står for uafhængig rådgivning. Foreningen står for bæredygtig udvikling og har videnbaserede meninger om samfundsudviklingen.
  • Foreningens medlemsvirksomheder beskæftiger cirka 30.000 medarbejdere i Danmark og internationalt og har en global omsætning på cirka 30 milliarder kroner.
  • De store FRI virksomheder er blandt de største virksomheder i Europa inden for rådgivende ingeniørvirksomhed.

Ingeniørforeningen IDA’s netop offentliggjorte rapport, ‘Klimasvar 2045’ vækker både glæde og genklang hos Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI:

– Det glæder mig, at der også fra IDA’s side bliver sat fokus på det tempo, der skal til, hvis vi skal blive ved med at være på forkant med udviklingen inden for den grønne omstilling, siger administrerende direktør i FRI, Henrik Garver og fortsætter:

– Vi skal ikke udsætte til i morgen – eller for den sags skyld 2030 eller 2050 – hvad vi kan gøre i dag, og det er vigtigt, at der er et fortsat pres for handling fra alle parter. Vi skal ikke vente, og gøre ingenting, i forhåbning om, at værktøjerne bliver bedre, men starte med at bruge dem, vi har nu. Et eksempel er forslaget om afgifter, det er et godt redskab, det virker, og vi kan uden større problemer tage det i brug. Men det vigtige er, at det så bliver annonceret og indfaset i et tempo, så vi som virksomheder og samfund kender rammevilkårene.

Man kan læse mere om, hvad IDA og forskere fra Aalborg Universitet foreslår i deres rapport her.

Det mest komplekse nogensinde

Med en fremrykket tidsplan bliver det endnu vigtigere at tænke smart og på tværs, supplerer FRI’s Chef for energipolitik og bæredygtighed, Majbritt Juul:

– Den øvelse, vi står over for i de kommende år, især på energiområdet, er mere kompleks end nogen, vi nogensinde har set. Vi har ikke tid – og slet ikke råd – til at opfinde alt for mange dybe tallerkener, så det er alfa og omega, at vi husker at tænke teknologierne på tværs, får dem til at spille sammen og udnytte den infrastruktur vi allerede har, og de udvidelser vi allerede har planlagt. Det skal gennemsyre alle beslutningerne placeringen af nye anlæg inden for den grønne omstilling, og hvordan de skal implementeres i de eksisterende løsninger inden for for eksempel fjernvarme, forklarer hun.

Relateret indhold