Om Genbrugsfabrikken
- Byggeriet af Genbrugsfabrikken går i gang i 2023.
- Byggematerialerne skal så vidt muligt også være genbrugsmaterialer.
- De første elever og borgergrupper kan tage værkstederne i brug i løbet af 2024.
- Genbrugsfabrikken beskæftiger sig med verdensmålene ‘bæredygtig energi’, ‘industri, innovation og infrastruktur’ og ‘ansvarligt forbrug og produktion’.
Byrådet i Odense har vedtaget et mål om at være klimaneutral i 2030, og det skal den kommende Genbrugsfabrikken bidrage til at opnå, fortæller Børn- og Ungerådmand, Susanne Crawley Larsen
– At passe på klimaet og miljøet er de voksnes ansvar, men jeg ved, at unge mennesker står parate til at være med, når det handler om at passe klodens ressourcer. Jeg tror på, at kommende generationer kommer til at skabe vækst og værdi på nye bæredygtige måder, og hvem ved, hvad det næste bliver? Genbrugsfabrikken er et rigtig godt skridt på en vej, vi først lige trådt ud på, siger hun.
Om to år vil Genbrugsfabrikken stå klar på Østre Plads, hvor 2000 unge årligt kan komme og lære at fremstille energi og genbruge plastik og metal.
Meta-støtte om at være Danmarks grønneste storby
I foråret 2019 kunne innovative medarbejdere i UngOdense for første gang sætte gang i deres selv-opfundne Plast Lab on Wheels, der er et transportabelt plastiklaboratorium, som kører ud til skoler og events for at give unge håndgribelige erfaringer med at omdanne plastikaffald til nye produkter. Det er gode erfaringer herfra, der nu skaleres op til en hel genbrugsfabrik til glæde for skoler og forskellige interesserede borgergrupper.
Det kan lade sig gøre takket være en donation fra Meta, tidligere Facebook, der er etableret i Odense med et datacenter i Tietgenbyen. Meta giver 2,45 mio. kroner til etablering af fabrikken inklusiv udstyr til undervisningen.
– Bæredygtighed er utrolig vigtigt for os hos Meta – fra hvordan vi designer, bygger og driver vores datacentre til den måde, vi engagerer os i lokalsamfundet. Vi er stolte af at være en del af Odense og bakker op om byens mål om at være Danmarks grønneste storby. Ved at støtte initiativer som Genbrugsfabrikken har vi mulighed for at være med til at give konkret viden om, hvordan vi kan leve mere bæredygtigt og passe godt på klimaet i fremtiden. Derudover kombinerer Genbrugsfabrikken bæredygtighedsundervisning med STEM-læring, som også er et af vores fokusområder, og vi er utrolig glade for, at vi kan hjælpe UngOdense med at bringe Genbrugsfabrikken fra idé til virkelighed, siger Lisa Sig Olesen, der er Nordic Community Development Manager i Meta.
Hjælp til at gøre en bæredygtig verden til virkelighed
Fabrikken består af to containere, hvor eleverne i den ene arbejder med at genanvende plastikaffald, de selv indsamler. Her kan det smadres og renses, så det kan genanvendes til nye produkter, som eleverne selv designer og producerer med 3D-printer og forskellige plaststøbere.
I samme container kan elever have læringsforløb om vind- og solenergi, som fabrikken også selv producerer på toppen.
Den anden container indrettes blandt andet med et værksted, hvor metaldele fra for eksempel udtjente computere genanvendes til fremstilling af nye emner, der støbes i forskellige forme.
– Jo mere de selv kan få fingrene i dét med at genanvende materialer eller producere energi, jo lettere er det for dem at gå tilbage til skolen eller deres familie og gøre deres drømme og idealer om en mere bæredygtig verden til virkelighed, siger Carsten Djursaa, der er leder af UngOdense.
Efter planen skal Genbrugsfabrikken placeres oven på den nuværende hvide musikcontainer på Østre Plads, som den også kommer til at producere strøm og varme til. I forvejen har også Halmhuset hjemme på byens grønne plads.