ESG-rapportering bliver en stadig vigtigere del for flere virksomheder i bygge- og anlægsbranchen.
Ved indgangen til 2024 blev kravene om bæredygtighedsrapportering til de store virksomheder i branchen skærpet, herunder kravene til ESG (Environment, Social og Governance).
Kravene påvirker ud i hele værdikæden, men to undersøgelser, som Byggeriets Samfundsansvar står bag sammen med konsulentvirksomheden Hansen & Ersbøll Agenda, viser, at kulturen i branchen udfordrer implementeringen af ESG-kravene.
ESG splitter byggeriet: Kan vi finde fælles fodslag og sikre en stærkere fremtid sammen?
Om undersøgelserne
- Den ene undersøgelse har haft fokus på interviews med 21 store virksomheder og organisationer fra hele værdikæden, der er direkte underlagt, eller arbejder med de nye ESG-krav, som kommer fra EU.
- Den anden undersøgelse har undersøgt modenheden hos 40 små- og mellemstore virksomheder fra alle led i værdikæden, som ikke selv er underlagt ESG-krav, men som allerede arbejder med bæredygtighed i et vist omfang og kan opleve krav om rapportering på nye måder fra deres kunder.
- Et ESG-råd med profiler fra store og mindre virksomheder samt nøglepersoner fra organisationer i byggeriets værdikæde har givet input til undersøgelsen.
– Særligt projektkulturen og den lange værdikæde i branchen gør det udfordrende at arbejde med ESG, siger direktør i Byggeriets Samfundsansvar, Christina Schultz, og uddyber:
– Vi ser, at der er behov for et tættere samarbejde mellem de store virksomheder og deres værdikæde, hvor der typisk er virksomheder, som ikke er omfattet lovkrav for ESG.
– Internt i de store virksomheder kræver ESG-arbejdet også en ny tilgang til samarbejder på tværs af fagligheder, hvor det store fokus på data bl.a. har koblet bæredygtighed langt tættere på finansafdelingerne, men også på HR og jura, da ESG både dækker miljø, mennesker og ledelse.
ESG-organisation på tværs
Undersøgelsen af de store virksomheder og organisationer, der er underlagt ESG-krav, viser, at samarbejde internt på tværs af afdelinger og med nye fagligheder på spil er blevet en realitet.
SMV’er bør se ESG som løftestang for grøn omstilling og nye muligheder
Dette samarbejdet går på tværs af de traditionelle hierarkier, da der i de nye lovkrav er en ambition om, at rapporteringen skal være en del af virksomhedernes årsrapporter på linje med den finansielle:
– Vores undersøgelse viser, at mange har måtte etablere en ESG-organisation, der går på tværs. Det er en reel omvæltning af både den måde, arbejdet i byggeriet hidtil har været organiseret på i forhold til byggeprocesserne og måden man er organiseret på internt, siger Christina Schultz.
Udvikling af fælles løsninger
Direktør fortæller videre, at både de store og små- og mellemstore virksomheder efterspørger mere samarbejde på tværs ift. løsninger, der kan levere på krav til bæredygtighed:
– Der er behov for et rum, hvor aktørerne kan gå i dialog om de nye fælles løsninger, og hvordan vi bygger bro mellem strategi og implementering. Denne dialog vil vi gerne bidrage til, da den bør faciliteres af et uafhængigt organ, der ikke har særinteresser på spil, hvis vi skal finde de bedste fælles løsninger.