Esbjerg får kæmpeanlæg, der kan sortere alt Danmarks plastaffald

Nyt plastsorteringsanlæg, som bygges af den norske virksomhed Quantafuel, kan håndtere 160.000 ton plastaffald om året - ambitionen er at bygge flere lignende anlæg i hele Europa.
Ny type sorteringsanlæg vil kunne håndtere den del af det danske plastaffald som sorteres og genanvendes.
Ny type sorteringsanlæg vil kunne håndtere den del af det danske plastaffald som sorteres og genanvendes.

Plastik er et problematisk materiale at komme af med i Danmark. I alt smider vi over 350.000 ton plastikaffald ud om året og størstedelen bliver brændt. Omkring 100.000 ton sendes til europæiske sorteringsanlæg, men her kan man ikke følge, hvad der videre sker med plasten.

Nu er der lagt op til, at vi får langt bedre styr på affaldsproblematikken i sorteringen. Den norske pyrolysevirksomhed, Quantafuel vil bygge et plastsorteringsanlæg i Esbjerg, som kan håndtere 160.000 ton plastaffald om året. Et anlæg, der er det første af sin art i Danmark.

– Målet med anlægget er i første omgang at sortere plastaffald fra danske husholdninger, service og industrivirksomheder til rene fraktioner til videresalg og forarbejdning af både mekanisk og kemisk genbrugsindustri, fortæller Erik Rynning, projektdirektør i Quantafuel.

– Denne kombination vil kunne give en meget høj genanvendelsesprocent i overensstemmelse med ambitioner fra både Danmark og EU, siger han.

Konceptet skal ud i hele Europa

Det er Rambøll, der er totalrådgiver på projektet, og her har man designet et anlæg, som kan opskalere og bruges rundt om i Europa.

– Det har været en målsætning helt fra start, fortæller Søren Eg Hansen, projektdirektør fra Rambølls globale energidivision.

– Der er ingen tvivl om, at et plastsorteringsanlæg af denne kapacitet, som Quantafuel opfører, hvor man også har planer om kunne genanvende plastaffaldet på baggrund af katalyseteknologi, bliver en væsentlig del af den løsning, der skal hjælpe os med komme plastaffald til livs. Ikke blot i Danmark men også i resten af Europa i fremtiden.

Grunden i Esbjerg, hvor anlægget skal stå, er aktuelt i byggemodningsfasen. Quantafuel har også ambitioner om at opføre en bæredygtigt anlæg, hvor man i samarbejde med Rambøll stiler efter en DGNB-guldcertificering.

Relateret indhold