DTU: Flere bæredygtighedscertificeringer af byområder

DTU Lyngby Campus kan nu kalde sig det største byområde i landet, som har opnået en DGNB Guld præcertificering. Universitetet håber, at flere kan blive inspireret til at certificere byområder.
Strategisk campusplan over DTU.
Strategisk campusplan over DTU.

– Vi vil gerne være med til at understøtte bæredygtighed i byggebranchen så meget som muligt. Da vi gik i gang med certificeringsprocessen var det derfor oplagt at samarbejde med Green Building Council Denmark i forhold til at få kvalificeret kriterierne i den nye 2020-manual. Og ikke mindst med Rambøll om at udvikle et datadrevent bæredygtighedsplanlægningsredskab, som vil gøre det lettere at arbejde med forskellige bygnings- og landskabsscenarier. Forhåbentligt kan vi, med vores campus som eksempel, inspirere andre til at gå i gang med processen, siger Claus Møller Rasmussen, bygherrechef på DTU.

Målbart værktøj i campusplanlægningen

DGNB er et system, der arbejder helhedsorienteret med bæredygtighed og som passer godt som måleinstrument på DTU, hvor bæredygtighed er indarbejdet som en grundlæggende tanke i den strategiske campusplan.

I forvejen skal alt nybyggeri minimum opnå DGNB Guld, så at arbejde med systemet på byområdeniveau, hvor man arbejder med en værdisætning af rummene mellem bygningerne, har derfor været en naturlig forlængelse. Det betyder, at der bliver sat nogle helt konkret mål for bæredygtighedskvaliteterne af et byområde, som DTU forpligter sig til at arbejde ud fra. For eksempel i forhold til CO2 udledning, ressourcespild, biodiversitet, mobilitet og rammer for socialt liv.

Digital platform i certificeringsprocessen

Rambøll har bistået DTU med DGNB præcertificeringen, der fokuserer på at integrere bæredygtighed i den fremtidige campusudvikling, hvor der skal gøres plads til flere mennesker, forsknings- og undervisningsaktiviteter. Til projektet har Rambøll udtænkt en ny, kreativ måde at arbejde med datadrevet bæredygtighedsplanlægning.

– DTU Lyngby Campus er det første byområde i Danmark, hvor bæredygtighedscertificering hviler på en automatiseret, digital 3D model. Til projektet har vi i Rambøll udtænkt en ny måde at arbejde med datadrevet bæredygtighedsplanlægning. Vi har indarbejdet DGNB indikatorer i det digitale 3D-planlægningsværktøj, ArcGIS CityEngine. Konkret betyder det, at DTU kan skrue op og ned for forskellige planscenarier og samtidig bevare overblikket over bygninger, infrastruktur og naturen, som har konsekvenser for det samlede byområdes bæredygtighed, siger Andreas Qvist Secher, bæredygtighedsrådgiver i Rambøll.

Mere fokus på byområder

Ligesom DTU anvender mange andre bygherrer DGNB som system og arbejder med certificeringer på bygningsniveau, men der findes endnu ikke så mange præcertificerede byområder.

– Vi er meget glade for DTU’s og Rambølls engagement i Green Building Council Denmark, og i bæredygtigt byggeri generelt. De har – som de allerførste – præcertificeret efter den nye 2020-manual og dermed medvirket til at kvalificere kriterierne i den nye udgave af DGNB for Byområder. Præcertificeringen er en trykprøvning af bæredygtigheden i den strategiske campusplan for Lyngby Campus, og vurderingen til guld viser, at takterne er rigtig gode. Der er også identificeret potentiale for videre udvikling, f.eks. omkring biodiversitet, som DTU også har taget til sig, fortæller direktør i Green Building Council Denmark, Mette Qvist.

Relateret indhold