Det skal være trygt at bygge bæredygtigt

Værdibyg og Realdania vil gøre op med den usikkerhed, der kan være ved brug af nye og ofte ikke-gennemprøvede byggematerialer. Også genbrugte materialer skal hjælpes på vej.
Brugte mursten har været i handlen i mange år efterhånden, men der er stadig mange i byggeriet, der ikke ønsker at benytte dem, da de er usikre på bl.a. holdbarhed og styrke. Foto: Jonathan Grevsen
Brugte mursten har været i handlen i mange år efterhånden, men der er stadig mange i byggeriet, der ikke ønsker at benytte dem, da de er usikre på bl.a. holdbarhed og styrke. Foto: Jonathan Grevsen

Viljen til grøn omstilling er der i byggeriet, men det går for langsomt, bl.a. fordi der er usikkerhed og potentielle risici i forbindelse med brugen af nye og mere bæredygtige byggematerialer, der ofte ikke er gennemafprøvede.

Den usikkerhed vil Værdibyg og Realdania nu forsøge at gøre op med, så dansk byggeri fremadrettet vil bruge mindre mængder af traditionelle byggematerialer som beton, tegl og stål, der kræver store mængder energi at producere.

For der findes bæredygtige alternativer til de traditionelle byggematerialer, men de er ofte nye og ikke-gennemprøvede og derfor behæftet med større risiko end de velkendte og gennemprøvede materialer. Også når det handler om at genbruge materialer i byggeriet, kan der være en større usikkerhed.

– Meget tyder på, at risici i forbindelse med brugen af nye bæredygtige materialer og løsninger er en af de helt store showstoppere i byggeriet, siger projektchef Vera Noldus fra Realdania, der sammen med branchesamarbejdet Værdibyg nu sætter gang i et projekt, der skal give branchen indsigter og strategier til at håndtere de risici.

Håbet er dermed for alvor at kunne accelerere den grønne omstilling af byggeriet.

Læs også: Havnens Hænder vil gøre biobaserede byggematerialer mainstream

Usikkerhed spærrer for den gode vilje

De barrierer skal en ny rapport afdække og finde løsninger på. Resultaterne vil blive formidlet til hele branchen.

Nina Koch-Ørvad, projektchef i branchesamarbejdet Værdibyg, hvor byggeriets toneangivende organisationer sammen tager fat i problemer og udfordringer i byggeriet. siger:

– Vi oplever fra alle sider i byggeriet en stor vilje til at bygge mere bæredygtigt. Men mange af de gode intentioner strander, når de møder den store usikkerhed, der er omkring brugen af nye materialer eller genbrug af gamle byggematerialer. Risici i forbindelse med brugen af disse ikke-gennemprøvede materialer og løsninger er en betydelig barriere for, at byggebranchen kan bevæge sig hurtigt nok i en mere bæredygtig retning, siger hun.

Gode erfaringer fra ‘De genanvendte huse’

Noget der kan være med til at skubbe usikkerheden i baggrunden, er et netop offentliggjort studie, der har sat en tyk streg under, at nøje udvalgte, genbrugte byggematerialer holder lige så længe som nye.

Studiet har fulgt tre huse, der for ca. 30 år siden blev bygget af 80-90 % genanvendte materialer. Siden har husene været beboet af tre almindelige familier.

Konklusionen fra rapporten ‘De genanvendte huse’ lyder bl.a., at de genanvendte materialer efter 30 års brug står lige så godt, som hvis der var brugt nye materialer ved opførelsen, og at det ikke har været mere omfattende at vedligeholde husene i forhold til nye boliger.

En vigtig konklusion er også, at det er vigtigt, at de genbrugte og genanvendte materialer udvælges med omhyggelighed og evt. testes, og at der kan være særlige forhold, der skal iagttages under selve byggeprocessen for at sikre et godt resultat.

– Der har manglet erfaringstal i branchen. Dette studie viser, at hvis materialer udvælges med omhu inden de anvendes i byggeriet, så fremstår de lige så flotte som nye materialer efter 30 års brug, siger Marlene Thorman fra WSP, der har planlagt, koordineret og sørget for dokumentationen.

Læs også: Brandtest baner vejen for etagedæk med synligt træ og biobaseret isolering

Involverer branchen

Som en del af arbejdet med Værdibyg og Realdanias rapport vil der bl.a. blive lavet interviews og afholdt workshops med en lang række aktører inden for byggebranchen.

– Med dette projekt kan vi tage nogle afgørende skridt for at afdække og kortlægge den usikkerhed og den risiko, der er, når man gerne vil bruge nye bæredygtige byggematerialer. Barriererne kan være teknologiske, procesmæssige eller strukturelle, og vi vil i analysen nedbryde de forskellige risici til nogle størrelser, der er mere håndterbare på det enkelte byggeprojekt, så det ikke bliver en stopklods for udviklingen, lyder det fra programdirektør Rolf Simonsen fra Værdibyg, der står i spidsen for udarbejdelsen af rapporten i samarbejde med Nina Koch-Ørvad.

Realdania støtter arbejdet med rapporten økonomisk. Den forventes klar i februar 2023.

Relateret indhold