Danske klimamål skal udvikle grønne byggeløsninger

Dansk erhvervsliv skal gennemføre den grønne omstilling hurtigst muligt, så vi kan eksportere grønne byggeløsninger til andre dele af verden, fortalte Lars Sandahl Sørensen efter onsdagens møde i Grønt Erhvervsforum, hvor Mette Frederiksen erklærede, at energieffektiviseringer og klimakrav til byggerier ligger højt på regeringens klima-dagsorden.
Statsminister Mette Frederiksen (S) havde onsdag samlet Grønt Erhvervsforum i København Foto: Regeringen.dk
Statsminister Mette Frederiksen (S) havde onsdag samlet Grønt Erhvervsforum i København Foto: Regeringen.dk

Efter et topmøde imellem regeringen og erhvervslivets parter den 16. september i København fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) til Dagens Byggeri, at regeringen og partnerne i Grønt Erhvervsforum er i færd med at diskutere, hvordan eventuelle co2-afgifter kan ledes tilbage til de danske virksomheder til udvikling af nye teknologier.

– Det har det, helt sikkert. Det har været på bordet og sagt i ordet, fortalte Statsministeren og uddybede, at de høje ambitioner på den danske byggesektors vegne står fast.

– Noget af det vi har diskuteret her i eftermiddag (onsdag. Red), det er behovet for at komme længere ned ad det spor, der handler om energieffektiviseringer, som vi både er dygtige til i Danmark, men som også er vigtigt for at understøtte den nødvendige renovering og fornyelse af vores bygningsmasse, og også klimakrav i forhold til nybyggeri, så det er helt klart noget vi skal kigge på og arbejde videre med sammen med erhvervslivet, fortæller Mette Frederiksen.

Grund til optimisme

Statsministeren havde onsdag i selskab med klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, erhvervsminister Simon Kollerup, øvrige ministre samt partierne bag Klimaloven kaldt Grønt Erhvervsforum til samling i Eigtveds Pakhus i København for at drøfte mulighederne for hvordan Danmark når sit ambitiøse klimamål om 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030.

Nogle af de virkelig energi-tunge aktører i byggeriet har taget udfordringen op, men nu skal der klarhed over, hvad der politisk skal ske, for at erhvervslivet kan nå målsætningen uden at det samtidig kommer til at koste danske arbejdspladser. Og netop det sidste er et punkt, som statsminister Mette Frederiksen (S) havde fokus på i sit møde med sine klimapartnere.

– Danske virksomheder under ét repræsenteret i klimapartnerskaberne giver jo en meget, meget flot og unik opbakning til 70-procents målsætningen, men selvfølgelig er der en opmærksomhed fra virksomhedernes side om, at der ikke kommer for stor en belastning for en meget stor del af dansk erhvervsliv, som i forvejen er konkurrenceudsat, og som i øvrigt står i en endnu sværere situation i dag på grund af covid-19, end da vi igangsatte det her arbejde, fortalte statsministeren fra Eigtveds Pakus.

Må ikke koste arbejdspladser

Men selv om man er enige om retningen, så skal der fortsat justeres på tiltagene, så de ikke kommer til at koste danske arbejdspladser, fortalte Mette Frederiksen til Dagens Byggeri.

– Danmark er godt i gang, vi har en lang række virksomheder, der allerede er gået foran. På Christiansborg er vi enige om, at nu skal vi i gang med at tage de næste skridt, men også en understregning af, at vi skal gøre det her på en dansk måde, så det bliver uden at ledigheden stiger og virksomhederne bliver nødt til at flytte ud af Danmark på grund af de beslutninger, vi træffer, sagde Mette Frederiksen før hun forlod pressemødet.

Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten præsenterede tilbage i juni 2019 planen, der skal gøre Danmark klimaneutralt i 2050, og ambitionen er, at Danmark skal gå i front for at sikre den grønne udvikling ved at sætte markant højere klimamål, lave bindende reduktionsmål og tænke klima- og biodiversitetsudfordringerne sammen.

Opbakning fra erhvervslivet

Efter tre timer i Eigtveds Pakus i København var administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen godt tilfreds med resultatet af mødet, og ifølge ham ser erhvervslivets parter i Grønt Erhvervsforum frem til at fortsætte arbejdet frem mod de meget ambitiøse danske klimamålsætninger.

– Dansk erhvervsliv er ualmindeligt ambitiøse og på en lang række områder verdensledende på grønne omstillingsteknologier, men vi skal yderligere udvikle det, både i bygningsmassen, energieffektiviseringer, vedvarende energiløsninger og så videre, således at vi kan lave den grønne omstilling hurtigst muligt, og også eksportere den til andre dele af verden, fortalte Lars Sandahl Sørensen efter mødet til Dagens Byggeri.

Selvom klimamålene først blev søsat i 2019, og selvom den igangværende covid-19 situation sætter sit tydelige præg på store dele af det danske erhvervsliv, så mener Lars Sandahl Sørensen ikke, at der skal trædes på bremsen – tværtimod.

Lars Sandahl Sørensen mener, at vi er godt i gang med klimaomstillingen af det danske erhvervsliv, men at det ikke går ikke hurtigt nok, og ifølge direktøren er der flere tiltag som vi kan implementere og som vi skal implementere, og som vi er i gang med at skulle implementere som både vil give reelle grønne omstillinger, reelle klimaforbedringer men som også vil medvirke til at udvikle den teknologi, der skal til for reelt at løse de aktuelle udfordringer.

– Der er cirka 400 konkrete forslag i klimapartnerskaberne, som vi synes kan og skal og bør implementeres. Nogle her og nu, og nogle med henblik på implementering og indfasning om kort tid eller om nogle år. Og det kræver teknologiudvikling, det kræver forskning og udvikling – det kræver omstillinger af afgiftsstrukturer, siger Lars Sandahl Sørensen om de aktuelle tiltag, den danske byggesektor nu skal være med til at implementere i renoveringsprojekter og på de danske byggepladser.

Læs også: Regeringen indgår CO2-reducerende samarbejde med cementproducent

Relateret indhold