I 2018 åbnede CPH Village deres første studieby til 168 studerende på Refshaleøen i København. To år senere fulgte CPH Village 2 på Vesterbro med plads til 184 studerende, og efter ny finansieringsrunde vil selskabet etablere endnu flere studiebyer centralt i København.
– Der er stor mangel på studieboliger, siger medstifter i CPH Village, Michael Plesner, til Dagens Byggeri, og bekræftes af tal fra Dansk Byggeri, som viste, at hele 8.400 studerende manglede bolig i København ved studiestart i 2019.
Dertil kommer, at CPH Village siden 2018 har oplevet, at i alt 9000 studerende har skrevet sig op på deres ventelister.
‘Det bedste sted at bo for mennesker og planeten’
Men nu skulle der være lidt håb forud for de forreste på listen.
Siden 2018 har Vækstfonden støtte med samlet 32 mio. kr., som har været med til at finansierer de første to byer. Nu skyder fonden yderligere 46 mio. kr. i CPH Village, som skal anvendes til opførelse af to nye studiebyer – Village 3 på Amagerfælledvej og Village 4 i Nordvest ved Bispebjerg. Dermed kommer det samlede antal op på ca. 800 studieboliger.
– Vores langsigtede mission er at skabe det bedste sted at bo for mennesker og planeten. Vi har et stort fokus på de studerendes velbefindende og deres sammenhold, og vi måler derfor løbende deres tilfredshed med boligforholdene. Samtidig udvikler vi på en række services, der skal være med til at minimere de studerendes aftryk på miljøet f.eks. delebiler, fællesspisning og møbeludlejning, fortæller Michael Plesner.
Træ i stedet for containere
Village 1 blev opført på Refshaleøen og bestod fra tidligere skibscontainere. Det viste sig dog, at for få i byggebranchen havde erfaring med at bygge i stor skala med genbrugte materialer fra containere, og derfor blev Village 2 på Vesterbro i København opført i træ.
– Ved at bruge træ opnås en større fleksibilitet, og materialet har et mere positivt CO2-aftryk, siger Michael Plesner og fortsætter:
– Men generelt optimerer vi hele tiden designet ud fra de erfaringer, hver Village giver, ligesom at vi selv ejer bygningerne og lærer af driften om vedligeholdelse, og hvordan det er at bo i bygningerne, fortæller han til Dagens Byggeri og oplyser, at man nu er ved det femte, men langt fra sidste design.
Boligerne skal kunne skifte funktion og lokation
Planen er nemlig at bygge 10 studiebyer med samlet 2500 boliger.
– Ved det 10. design forventer vi at have en model, der meget nemt kan flyttes rundt, og dermed reelt at have skabt et cirkulært boligkoncept. For selvom vi lige nu står med akut mangel på studieboliger, gælder det måske ikke om 10-15 år, og de unge vil måske ikke bo på denne måde. Derfor skal boligerne kunne skifte funktion og lokation.
Andre investorer og mere el
De 10 byer vil koste i omegnen af 750 mio. kr., og Michael Plesner fortæller, at selvom man er taknemmelig for Vækstfondens støtte, som har gjort de ambitiøse planer mulige, så er målet ikke at være afhængig af fondens støtte fremadrettet:
– Nu har vi bevist, at konceptet virker, og det tiltrække også andre investorer.
Han siger videre, at village’rne fra gang til gang bliver billigere at opføre, og at det forventes at fortsætte:
– Siden de to første byer er naturlig ventilation nu blevet lovlig, og med flere solceller og vindmøller vil vi i stigende grad elektrificere bygningerne.
Vil eksportere den gode by
Trods den succesfulde start har CPH Village ikke planer om at rejse ud for at indtage markeder uden for landet – de lader markederne komme til København:
– Vi hedder jo Copenhagen Village, og den overordnede ide er ‘at eksportere den gode by’, så interesserede kommer udefra og ser, hvordan vi løser problemerne i København, og derefter køber ideerne med hjem til dem selv. På den måde kan vi fortsætte med at skabe boliger, der er til at betale, og hvori folk er glade for at bo – det behov er der også uden Danmark.