Selv om meget er sket i de senere år i forhold til at gøre cirkulært byggeri lettere tilgængeligt, er der fortsat et pænt stykke vej, før cirkulære metoder er en integreret del af hverdagspraksis i dansk byggeri.
På den baggrund har Realdania i samarbejde med en lang række af branchens aktører sat gang i en ny indsats, der skal fremme cirkulært byggeri i Danmark. Realdania har afsat 30 mio. kr. til den flerårige indsats, der bl.a. skal bidrage til at:
- Branchen finder nye, cirkulære veje
- Accelerere omstillingen til cirkulært byggeri
- Reducere forbruget af og klimaaftryk fra velkendte materialer
- Udvikle og understøtte brugen af biobaserede og andre mere bæredygtige byggematerialer
- Renovere og transformere flere af vores eksisterende bygninger
- Genanvende langt flere af de allerede producerede byggematerialer
- Flere eksempelbyggerier
Indsatsen skal bidrage til at udvikle værktøjer, styrke dokumentation og ændre værdiforståelsen af byggematerialer. Dertil skal eksempelbyggerier demonstrere, hvordan cirkulære løsninger kan implementeres i forskellige typer af byggerier.
Et nemmere, men dyrere valg: Stark lancerer genbrugte mursten i alle butikker
Filantropidirektør Nina Kovsted Helk siger:
– Omstillingen kræver, at byggeriets aktører udfordrer vaner og forholder sig til, hvordan en forandring i adfærd kan skabe værdi – både for klimaet, miljøet og for de professionelle i branchen. Og det kræver en indsats på tværs af byggeriets aktører og interessenter og i hele byggeriets værdikæde.
Hvor findes genbrugsmaterialerne?
Indsatsen vil bygge videre på erfaringer fra tidligere og nuværende udviklingsprojekter og vil bl.a. fokusere på tre afgørende barrierer for en større udbredelse af cirkulært byggeri:
Tilgængelighed af materialer: En væsentlig udfordring er at skabe sig overblik over, hvor der findes genbrugsmaterialer, i hvilke mængder og hvordan de anskaffes, bearbejdes og distribueres? Indsatsen skal derfor videreudvikle og udbrede værktøjer, der kan hjælpe bygherrer, virksomheder og rådgivere med at skabe overblik over alternativer til indkøb af nye materialer. Og afprøve disse redskaber i konkrete eksempelbyggerier.
Dokumentation af materialer: Usikkerhed om kvaliteten og oprindelsen af genbrugsmaterialer er en væsentlig barriere for at øge genanvendelsen i byggeriet. Et vigtigt skridt mod at løse denne udfordring er at styrke dokumentationen af de genbrugte materialers egenskaber. Det kræver systemer, der sikrer sporbarhed og dokumentation af materialernes kvalitet og oprindelse. Indsatsen vil derfor fokusere på at teste og udbrede eksisterende instrumenter og initiativer, der gør det muligt at dokumentere og validere genbrugsmaterialer.
Hun vil bruge flydende lava til at bygge både huse og sågar hele byer
En ny værdiforståelse af materialer og byggeskik: En overgang til cirkulært byggeri vil ikke kun ændre, hvordan bygninger opføres, men også hvordan de designes og planlægges. Det vil betyde en ny forståelse af materialernes værdi, hvor bygninger og rum ikke kun designes med afsæt ud fra i nye materialer, men også ud fra de materialer, der er tilgængelige til genbrug. Denne omstilling kræver en ændring i både arkitektur og byggeskik, og derfor vil indsatsen arbejde på at fremme en ny værdiforståelse af materialer.
Der mangler værktøjer
Der er allerede gennemført flere enkeltstående eksempelprojekter efter cirkulære principper i Danmark. Nye virksomheder baseret på genbrug af materialer er opstået.
Men kun knap en procent af byggematerialer bliver genbrugt direkte, hvor f.eks. et vindue bliver brugt som vindue igen. Hermed ligger Danmark under det europæiske gennemsnit.
For der mangler værktøjer til at gøre cirkulært byggeri let at gentage. Der mangler opsamling af viden og erfaringer, der efterfølgende formidles bredt i byggeriet. Og så kræver omstillingen, at alle byder ind og påtager sig nye roller, lyder det fra Nina Kovsted Helk:
– Hele værdikæden skal i en mere bæredygtig og cirkulær retning – fra dem, der producerer materialerne, til dem, der indkøber, tegner, planlægger og bygger. Og det kræver, at nogle aktører i værdikæden påtager sig nye roller eller samarbejder på nye måder. Hvor f.eks. nedrivningsvirksomheden bliver ‘producent’ og leverandør af materialer, og komponenter bevares til genbrug. Det er nødvendigt at branchens aktører arbejder sammen og tænker på tværs. Derfor er det vores mål at opsamle best practice og udvikle konkrete værktøjer, metoder og cases, der kan bidrage til at udbrede et mere cirkulært byggeri.
Skal overvinde barriererne
Som en del af indsatsen er det forventningen, at der skal gennemføres eksempelprojekter, der skal demonstrere, hvordan man praktisk kan arbejde med de tre barrierer:
Udviklingen inden for cirkulært byggeri går alt for langsomt
- Tilgængelighed
- Dokumentation
- Ny værdiforståelse
Projekterne skal vise, hvordan barrierer kan overvindes, og hvordan cirkulære løsninger kan implementeres i byggeriet. Eksemplerne vil omfatte alt fra afprøvning af skalerbare materialestrømme til etablering af digitale platforme og nye samarbejdsmodeller i værdikæden.